Czujnik D.N.A, check engine
Witajcie,
mam pytanie odnośnie mojego problemu - może pomożecie mi go rozwiązać, bo ASO trzy razy już poległo.
W mojej Mito wyskoczył jakiś czas temu błąd check engine (+ kontrolka silnika), przy czym nie działa system DYNAMIC oraz start&stop. W ASO za pierwszym razem wykasowano błąd w komputerze, miałam zobaczyć, jak będzie dalej. Dalej błąd pojawił się ponownie - wymieniono mi olej, bo rzekomo komputer wskazywał na jego mocne zużycie. Dodatkowo przepalono DPF. Było ok, po czasie problem powrócił. Moja trzecia wizyta w ASO to zdiagnozowany problem ponownie i tutaj namierzono uszkodzony/brudny czujnik D.N.A. Wyczyszczono mi go i zalecono jego wymianę, jeśli błąd wyskakiwać będzie nadal. Jakiś czas był spokój i znów to samo.. Mam jednak opory przed wymianą tego czujnika, nie wierzę do końca serwisantom z ASO, skoro nie potrafią namierzyć dokładnie źródła problemu. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją bądź ma jakiś pomysł, co dolega mojej belli ? Może to faktycznie ten czujnik D.N.A - jeśli tak, czy ktoś zna jego lokalizację w samochodzie?
Pozdrawiam!
C1459 Adaptive Mode Switch Circuit Failure
Mam podobny problem, zapala mi się kontrolka Check Engine i wyłacza mi się DNA oraz Start&Stop, akumulator to nie jest na 99% bo wymieniałem go kilka mies. temu. Żadnych dodatkowych objawów nie ma, przynajmniej ja nic nie słuszę i nie czuję. Kontrolka czasem gaśnie, dzieje się to przypadkowo, samochód potrafi przejechać 100km bez zapalania się lampki, a innym razem pali się od włączenia silnika.
Po podłączeniu do komputera na szybko u mechanika pokazuje: C1459 Adaptive Mode Switch Circuit Failure i tyle.
Ktoś wie o co może chodzić?
Samochód jak w moim opisie - Giulietta 1,6 JTDM, 105KM 2010r.