-
Nierówne popychacze
Witam
Koledzy właśnie jestem w trakcie remontu silnika w mojej 164 Q4 i w zasadzie silnik był już złożony gdy okazało się że popychacze zamówione i sprawdzone po numerze VIN i kodzie silnika są 24mm a te które były w aucie są 26mm. Co może być przyczyną. Ktoś coś kiedyś rozbił w silniku czy po prostu jest jakiś błąd podczas doboru.
-
A katalogowo jak powinno być? Sprawdź w katalogu i sugeruj się tymi wymiarami.
-
Tak jak napisałem mają być 24mm ale założone były 26mm. Po odpaleniu na nowych(24mm) silnik stukał i nie trzymał ciśnienia.
-
Według epera w żadnym 3.0 24v nie występuje popychacz 26mm... Wszędzie są 24mm. Sprawdzałeś po nr silnika czy to jednostka 231KM z Q4?
-
Tak sprawdzałem poza tym kupowałem masę innych części od uszczelek pod głowice, pierścienie, panewki itp. po kompletny rozrząd i wszystko było ok tak samo były zamówione popychacze i przyszły 24 mm a te które zostały wyjęte maja zmierzone 26mm. Jakim cudem? Auto przed remontem jeździło normalnie ale czy kiedyś poprzedni właściciel cos w niej nie robił to nie wiem? Tylko dlaczego w silniku były 26mm?
-
Są 3 rodzaje głowic , popychacze masz o różnej sprężystości. w wersjach przed liftem były 26mm potem już twardsze i 24mm , albo na odwrót - już niepamiętam
3 rodzaje głowic mam na mysli 3 rodzaje wałków rozrządu .
-
Tak QVka ma inne wałki rozrządu no ale ona jest 12 zaworowa no ale nie o ten silnik chodzi