-
Sprzęgło
Witam Dziś jak wracałem z pracy pedał sprzegła wpadł mi w podłoge. I nie chciał juz wrócić na swoją pozycje Strasznie coś stuka i przy wciskaniu skrzypi Jestem w stanie jeszcze wbić bieg ale pod pedałem jest tylko centymetr luzu Może miał ktoś taką sytuacje Czy rozleciał sie zacisk czy tylko tarcza? Czy jest problem z wymianą?
-
może to łożysko skoro stuka co do wymiany to jako takiego nie ma , no oczywistym jest że trzeba zdjąć skrzynie do wymiany sprzęgła a o jakim silniku mowa?
-
sprawdź poziom płynu hamulcowego to morze być pompa albo wysprzęglik a hamulce działają tak samo?
-
Może łapa sprzegła spadła z prowadzenia
-
Mi sie tak stalo i okazalo sie ze wysprzeglik padl.
-
Ja tak miałem w AR 33 i wysprzęglik poszedł w cholere...niedroga sprawa naszczęscie...
Mnie czeka wymiana sprzęgła i to cos czuje mnie będzie nieźle kosztowało:(
Pozdrówki
-
Kolego maciomirek tak jak kolega Parzi napisał prawdopodobnie będzie to wysprzęglik (ja osobiście sam go wymieniałem w mojej Alfie). Sprawdź, czy z niego nie wycieka płyn hamulcowy lub też nie przesunął się bolec popychający łapę sprzęgła. Piszczenie, wpadający pedał, to są typowe objawy dla źle działającego wysprzęglika. Sprawdź go, a jak będziesz chciał wymienić, to mogę podać Ci namiary na sklep internetowy, gdzie tanio można go kupić (ja chyba zapłaciłem do boxera 59zł + koszty wysyłki). I jeszcze jedno, jak będziesz chciał go wymieniać sam, to pożycz sobie od razu od kogoś szczypce do pierścieni Segera, bo bez tego można wścieklizny dostać. Pozdrawiam.
-
Mam silnik boxera 1.6 Dzieki wielkie wszystkim za podpowiedzi Jutro pojade na kanał i zobacze Oczywiście dam znac :)
-
Żeby sprawdzić i ewentualnie wymienić wysprzęglik nie potrzebujesz kanału, bo jest położony zaraz pod kolektorem ssącym. Jakbyś potrzebował go wymienić, to polecam sklep: Wysprzęglik ALFA ROMEO 33 / 145 / 146 BOXER (556184992) - Aukcje internetowe Allegro (u nich właśnie kupiłem wysprzęglik).
-
rozwiązanie
Dziś z mechanikiem rozebraliśmy sprzegło i okazało sie ze łożysko sie rozleciało i pocharatało blaszki docisku Wiec do wymiany docisk i łozysko :(
Znalazłem docisk od boxerka 1,4 i nie mam 100% pewnosci czy bedzie pasować do mojego 1,6 Czy ktoś może wie coś na ten temat?