-
swap 2.0 ts na 1.9 JTD
Witam. Jestem w trakcie swapa z 2.0ts na 1.9jtd. Pracy oczywiście jest co niemiara więc proszę mi zaoszczędzić komentarzy o opłacalności itd. Właściwie to mam dwa kompletne auta obok siebie z TS już mam wyciągnięty silnik i w jego miejsce wsadzam JTD.
Dziś chciałem się zająć kablami i mam takie pytanie:
Czy wystarczy przełożyć samą wiązkę silnikową z ecu czy może trzeba wyciągać też body komputer i inne oprzyrządowania. Głównie chodzi mi o immo ale również o navi, czujnik deszczu, klime... Z tego co wyczytałem to wszystkie te dodatkowe urządzenia są połączone z body, więc body z TS już je wszystkie widzi a body z JTD niestety nie będzie tego widzieć i trzeba będzie dokodować.
Głównym pytaniem będzie chyba więc czy immo jest zakodowane w ecu silnika czy tylko w body?
-
Powiem Ci, że trudne wyzwanie przed Tobą - zazwyczaj diesel-diesel, a benzyna-diesel trochę ciężko będzie z kablami i innymi pierdołkami. które wyjdą w "praniu"
Ale mimo wszystko powodzenia ! :)
-
wiem że będzie ciężko ale mnie nic nie gonni, nie robię tego na czas tylko spokojnie i powoli ale czasem się zatrzymuje z powodu pierdoły jakim jest immo bo nie wiem czy przekładać wszytko co do pojedynczego kabelka czy mogę sobie uprościć robotę. Dlatego pytam na forum bo tu są osoby które znają alfę elektrycznie/elektronicznie...
-
Przekładaj komplet elektroniki. Body jest sparowane z ECU (immo).
-
ok. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli stacyjkę też przełożyć muszę i zamki w drzwiach. Potem będę musiał doprogramować do body rzeczy których nie miałem w JTD.
-
Stacyjki nie musisz. Tylko kluczyk rozebrać i pastylkę przerzucić między kluczykami..
-
właśnie rozebrałem kluczyk i już do tego doszedłem ale dzięki za szybką odpowiedź :)
-
Zbiornik paliwa tez chyba musisz przelozyc razem z pompa.. Ale jak masz dwie obok siebie to powinno dac rade. Jednak roboty bedzie duzo, oj bardzo duzo zeby to zatrybilo
-
Ma ktoś dostęp do jakiś schematów elektrycznych? Zastanawiam się czy muszę wszystkie wiązki spod dechy targac?
-
Wiązki ogarniętet. Jutro demontaż wydechu i zbiornika paliwa. Potem zostaje wsadzić silnik ;-) wydaje się mało ale jeszcze daleko tym bardziej ze Alfy różnią się wyposażeniem. 3majcie kciuki.