-
1 załącznik(i)
Geometria kół - kąt PK
Wymieniłem w Alfie z tyłu (lewa strona) wahacze poprzeczne, pojechałem na ustawienie zbieżności i się trochę zdziwiłem jak usłyszałem że kąt pochylenia tego koła jest poza zakresem - niestety wcześniej nie wiem jaki był kąt.
Czy wymienione wahacze mogą mieć wpływ na ten kąt ? Co może być nie tak z tym kołem ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=148145&stc=1
-
Też miałem poza zakresem.
Pojechałem więc do mechanika - a ten popatrzył pod spód, i zapytał mnie, czy na ustawianiu geometrii mechanik próbował poluźnić śruby od amortyzatora? Bo przecież jak tylko będzie kręcił regulacją, to na amortyzator nie puści za wiele.
Trochę mnie to zdziwiło, bo po pierwsze - koleś od zbieżności powinien to wiedzieć. A po drugie - co mam jeździć od jednego do drugiego, żeby ten poluźnił, a tamten spróbował jeszcze raz naciągnąć?
Na szczęście mój mechanik poprawił (poluzował na amortyzatorze, przekręcił ręką i przesunął, żeby było w drugą stronę). Następnie pojechałem ponownie na zbieżność - i okazało się, że idealnie można ustawić. Teraz mam ustawione tak, jak powinno być. I gość od zbieżności spokorniał, bo poprzednio mówił, że się nie da, a teraz - widział, że na tych samych częściach - jakoś się udało.
-
Jak ja byłem na ustawianiu, to dostałem odpowiedź że tego kąta nie można ustawiać...
Czy oprócz śrub od amortyzatora jest tam coś jeszcze do ustawiania ?