-
dlugotrwaly postoj
Witam.
Niestety musialem postawic swoja 156 na jakis czas w garazu i wyjechac na jakis czas do Nowego Jorku. A konkretnie od poczatku stycznia, az do polowy maja b.r.
Co jakis czas, srednio raz na dwa tygodnie brat wyprowadza ja z garazu, Alfa popracuje z 5 minut i z powrotem wraca do garazu. Nie bylo zadnych przejazdzek, bo wszedzie na drodze byla sol... Dopiero dzisiaj przejechal sie i zrobil jakies 10km. Nastepna przejazdzka pewnie znow za tydzien. Czy mozecie cos doradzic, co zrobic, jak o nia zadbac przez ten czas? Jakies dodatkowe "cwiczenia" dla mojej Alfy itp? Moja Alfa to 156 1.8 T.S. 2002r (po lifcie wnetrza).
Pozdrawiam.
- Rafal
-
Długi postuj auta nie jest niczym dobrym, wiele elementów ukł hamulcowego koroduje, wszystko sie "zastaje" z czasem. Jesli nie masz nic przeciwko niech brat pojezdzi nią od czasu do czasu heh mysle ze on przeciwko nie bedzie miał nic. Odpalanie na 5 miniut to chyba sredni pomył, silnik pracuje na zimno i na wolnych obrotach, a ani jedno ani drugie zdrowe dla silnika nie jest.
-
-
Cytat:
Napisał
75andrew155
Auto musi jeżdzić
Krótko i na temat, nic wiecej mówic nie trzeba :D
-
Niech bella zobaczy trochę świata, weź ją ze sobą, nie wstydź się jej ;P
-
moja alfa raz stała 2 miesiace i hamulce potem działały jakby nie chciały ale je w końcu "rozruszałem" , 10km to mało chodzi o to aby auto trochę pośmigało żeby akumulator się zaczął ładnie ładować żeby olej doszedł tam gdzie trzeba no i ogólnie aby wszystkie elementy popracowały , myślę że kilka ostrzejszych hamowań aby ABS zadziałał nie zaszkodzi.
-
Dzieki chlopaki za wszystkie sugestie.
Akumulator czasem brat mi laduje prostownikiem, ale akumulator to pikus w porownaniu z reszta.
Tak wiec dzisiaj prosilem go, by do pracy czasem pojechal moim samochodem. Wiec Alfa bedzie miala ze 20km wycieczki :)
Pozdrawiam.
- Rafal
-
Za oceanem Alfa to pewnie egzotyka? a może widziałeś jakieś sztuki? ;)
-
Ale zdjęcie chociaż wziąłeś? Żebyś mógł przed snem pooglądać :p Wyobraź sobie jak się poczujesz w maju jak w nią wsiądziesz po takiej przerwie :D
-
Cytat:
Napisał
75andrew155
Auto musi jeżdzić
Najtreściwsza odpowiedź!
Ja bym polecił - co tydzień 15km, przejechanych za jednym zamachem, różnymi stylami jazdy. Zbiornik benzyny zatankowany pod korek.