-
Biały dym - Webasto
Witam
Mam problem z Webasto, samo urządzenie działa, gdyż po krótkim odcinku jazdy już mam prawie 90 st.C przy temperaturze poniżej 5 st. C. Natomiast podczas włączonego Webasto spod auta wydobywa się biały dym, który znika jak rozgrzeje się silnik. Znajomy mechanik rozkręcił Webasto, dałem je na sprawdzenie do warsztatu, który zajmuje się tylko Webasto i tam stwierdzili, że Webasto działa jak należy...jednak dalej przy dogrzewaniu silnika pojawia się biały dym...
Chcę teraz sprawdzić dolot powietrza do Webasto, jest tam taka rura, która w środku posiada gąbkę...i tu moje pytanie, jak ją zdjąć, czy mogę bez niej odpalić auto i sprawdzić czy nie dymi, czy tą gąbkę w środku można wyjąć na stałe....
Jeśli ktoś z Was miał ten sam problem to proszę o doradzenie co mam robić...
Z góry dziękuję.
-
Jak nie ubywa płynu chłodniczego to spaliny trafiają na chłodne powietrze i powstaje biały dymek. Wszystko kwestia ile go jest.
-
Płynu chłodniczego nie ubywa.
Dym jest bardzo widoczny...
-
Bialy dym z webasti z okolic przednich drzwi pasazera to sprawa normalna. Jest tam rura wydechu webasto. Ten dym koluru bialego tez nie jeat niczym nadzwyczajnym.
-
W poprzednich latach nic nie dymiło, a Webasto działało jak należy, uważam, że ten dym jest spowodowany jakąś usterką...
Endrjus, u Ciebie też tak dymi?
-
W webasto zawsze jest dym, a czy widac czy nie to od temperatury zalezy.
-
Dymi :)
Jak zadymilo pierwszy raz myslalem ze mi sie Alfa pali :)
-
Webasto nie powinno dymić.Miałem 2 samochody z webasto i owszem zadymił w momencie startu puścił bąka z tłumika,później już nie.Biały dym może oznaczać,że do komory spalania dostaje się płyn.Może być mikro pęknięcie między komorą spalania a płaszczem wodnym.Gdyby był większy przeciek,webasto by się nie uruchomiło.Bo rozumiem,że dymi na biało z tłumika webasto?
-
Podczas zapalania i w początkowej fazie ma prawo dymić, szczególnie gdy na zewnątrz jest duża wilgotność. Po chwili powinny być spaliny prawie niewidoczne. Jeśli dymi permanentnie, to może być problem wymieniony wyżej.
-
Dymi ja bialo z rury webasto. Nie zawsze. Widac to przy okreslonej temp. Nie sadze zeby to byla usterka...wszystkie Sprintery u mnie w firmie tak sie zachowuja a nie sa to roczniki 2004 jak bella tylko 2010-2014.