Mechanizm podnoszenia szyb - nie przełącznik
Witam wszystkich serdecznie
Ostatnio coraz częściej spotykam się z problemem podnoszenia/opuszczania szyby przednich drzwi po stronie kierowcy. Podczas zamykania szyba podnosi się bardzo powoli (w stosunku do innych), wręcz słychać jak silniczek elektryczny się przy tym męczy :) Zdarza się również, że szyby nie da się opuścić. Po naciśnięciu przycisku, słychać przekaźnik który po chwili „puszcza”. Podejrzewam, że centralka wykrywa zbyt duże obciążenie/prąd silnika i go odłącza aby uchronić przed spaleniem. Jeżeli szybie pomoże otwartą dłonią pociągnąć ją w dół, wtedy wszystko rusza i jest OK – widocznie samo wyrwanie szyby z uszczelek jest już za dużym obciążeniem dla silniczka. Próbowałem nasmarować uszczelki wokół szyby w drzwiach ale to nic nie dało, poza brudną szybą. Sama centralka też jest ok, przełączniki działają, przekaźniki klikają. Wydaje mi się, że problem leży w zabrudzonym samym mechanizmie szyb. Na allegro widziałem, że jest on zbudowany z silnika i linki stalowej w pancerzu/prowadnicy wraz z uchwytem do montażu szyby, jednak nigdzie nie znalazłem jak ten mechanizm wymontować i go wyczyścić/nasmarować. Jak zdjąć tapicerkę drzwi wiem z poradników na forum. Czy ktoś z was przeprowadzał podobny zabieg u siebie, ewentualnie widział jakieś instrukcje na ten temat ? Wszelkie wskazówki mile dziane :pleasantry:
Pozdr
Mati