-
Nowy z awariami :(
Witam
Jestem posiadaczem AR 156 2.0 JTS z 2002
Jestem nowy na forum, tematy były już pewnie poruszane na forum ale tyle się tego nazbierało że postanowiłem założyć nowy temat.
Chciałbym w miarę możliwości sam naprawić a resztę oddać mechanikowi ( tylko dobrze by było wiedzieć co JEJ dolega żeby nie zdarł odemnie za dużo i niepotrzebnie :( ).
1.błąd abs i kontroli trakcji - pierwszy raz błąd pojawił się rok temu w zimę jak umyłem samochód na myjni bezdotykowej, potem raz się pojawiał raz nie, aktualnie jest cały czas. Jak odłączę i podłączę czujnik pod maską to po uruchomieniu silnika jest ok i po przejechaniu ok 100m znów się pojawia
2.błąd silnika - czasami po zatankowaniu 98 i przejechaniu ok 15-20km błąd znika ale potem gdy tankuje 95 znów powraca
3.elektryka tylnych szyb - obie nie działają, ani z panelu kierowcy ani z tyłu, po prawej stronie jak chcę opuścić lub podnieść szybę to słychać charakterystyczne "pstryk"
4.skrzypi zawieszenie z przodu od strony pasażera -(poliuretany) jak je nasmarować i jakim smarem
Za pomoc z góry dziękuje
-
1. Czujnik w którymś kole, najlepiej podłączyć fesa i wszystko będzie wiadomo , kabelek jakieś 30zł :D
2. Podobnie jak poprzednio FES, nikt w fusów nie wywróży co jej dolega .
3. Z szybami to bezpieczniki przelecieć, ewentualnie może też być przycisk ten od strony kierowcy co blokuje tylne szyby , jeżeli nie to to wiązka do przejrzenia , bez demontażu boczków sie nie obejdzie, bo mogą być gdzieś kable np przetarte, tego też nikt nie wywróży
4. Odnośnie skrzypienia to raczej pasowałoby jakimś smarem silikonowym w sprayu.
-
Jeżeli chodzi o bledy silnika paliwo raczej nie ma nic tu do rzeczy to raczej cos związane jest z elektryka i najprawdopodobniej z wypadaniem zapłonu, Te bledy potrafią się pojawiać, same znikac i nie zostawiając zadnej historii bledu w komputerze. Blad jest a brak objawow podczas jazdy. Dobrze by było podpiac komputer akurat w momencie wyskoczenia bledu to by moglo cos nakierować. A jeżeli chodzi o szyby tak jak kolega napisał poprzegladaj bezpieczniki bo dziwne by było żeby az 4 silniczki były tak zamaraszone żeby nie dalo się szyb otwierac i zamykac.
-
Co do błędu silnika, (EOBD) to w 2.0JTS bywały problemy z przegrzewającą się kostką - wtyczką jednej z sond lambda, bo kostka ta sąsiadowała z kolektorem wydechowym . Było chyba nawet rozwiązanie serwisowe oficjalne, żeby ją przełożyć gdzieś dalej.
-
jak masz poliuretan to bedzie skrzypiec
-
Znajomy poradził żebym wymienił sonde lambde ponieważ strasznie dużo mi pali ok 15-18l/100km i czuć benzynę w spalinach. I teraz moje pytanie jaki nr powinna mieć tą sonda?
-
A do tego doszła ogromna emisja spalin, sprawdzałem na kompie i sonda pracuje więc to nie to, ale jak wyłącze klime to wiatrak nie działa i się nagrzewa do 110°, i co teraz? Termostat cały wymienić czy czujnik? Jeśli czujnik to który i gdzie on jest?
-
-
Z Krakowa
Dodano po 4 minutes:
Posprawdzałem i okazało się że czujnik ten między akumulatorem a blokiem silnika jakimś cudem się odłączył, gdy go podłączyłem i pojechałem na jazdę próbną to przestał kopcić i nie czuć już benzyny ale błąd silnika dalej jest. I co teraz? Jechać jeszcze raz na zczytanie kompa?
-
Nie zaszkodzi.
Na razie spróbuj odłączyć akumulator.
Naładuj go dobrze i podłącz z powrotem.
Często pomaga zwłaszcza z klimą.