-
skrzywione wahacze tyl
Witam. mam problem i jednocześnie pytanie dzisiaj cofałem i wjechałem na jakiś kawałek słupka betonowego wystającego z ziemi i skrzywiłem dwa prawe tylne wahacze i teraz pytanko do was bo to tym wszystkim Alfe zaczęło strasznie rzucać tyłem lewo prawo jak bym jezdził po lodzie ledwo dojechałem do domu (30km) czy to tylko wina tych wahaczy czy muszę sie liczyć że coś jeszcze poszło.
-
wymiana wahaczy + ustawienie zbieżności.
Lecz co ma wyjść, to wyjdzie dopiero po oględzinach.
-
no właśnie i boje się tych dalszych oględzin zeby to jeszcze rzeczywiście było jakieś uderzenie nie wiem jakie ale lekko zahaczyłem.
-
Więc wymień te uszkodzone wahacze + ustaw poprawnie zbieżność - z tyłu reguluje się zbiezność mimo wiedzy niektórych "pseudomechaników", że się nie da wyregulować.
Sprawdź sobie równiez tulejki w zwrotnicy tylniej (miejsce łączenia wahacza wleczonego do koła). Koszt nie duży, a czasami powodują pływanie tyłu przy ich mocnym wyeksploatowaniu.
-
ok jutro posprawdzam i dam znac co dalej mam nadzieje ze skonczy sie tylko na wymianie wahaczy i wyregulowaniu zbieznosci.
-
wymienilem dzisiaj wahacze i wszystko ok zostala tylko do ustawienia zbieżność ale to w poniedzialek.