-
Blokują się koła?
Mam dość dziwny problem, dość trudny do opisania :). Najczęściej przy cofaniu jak skręcał kołami wyjeżdżając np. z miejsca parkingowego auto jakoś dziwnie przeskakuje, tak jakby o coś obcierały koła. Wrażenie jest takie jakby w coś delikatnie uderzyć, już nie raz przez to mi zgasł przy cofaniu. Pasażerowie na przednim fotelu potwierdzili, że u nich jest to bardzo odczuwalne. Co mam sprawdzić? Boję się, że może się coś dziać w układem kierowniczym, ale to jest odczuwalne w zasadzie tylko przy cofaniu. Co powinienem sprawdzać? To możliwe żeby gumy tak skrzypiały?
-
według mnie to norma, odczuwalne jest szczególnie jesieniom. Chodzi o kat skretu koła jest duży i z tad to dziwne odczucie. latem opona to amortyzuje a gdy jest zimno to guma jest twarda
-
Też tak pomyślałem, ale te drgania są dość mocne i jest to bardzo odczuwalne przy cofaniu. Rozmawiałem z kolegą, który stwierdził że może to być związek z przegubem. Co myślicie?
-
Cytat:
Napisał
bami159
szczególnie jesieniom.
A zimOM i wiosnOM mniej ?
:p
-
przeguby najczesciej na skreconym słychac
-
ja bym sprawdził przegub, moze jest juz kiepski, moze brak smaru, guma powinna byc szczelna i powinna byc sucha, bez przecieków smaru, spawdz go i ewentualnie wymien
-
tu jest właśnie na skręconym, bo jak wyjeżdżam z miejsca parkingowego muszę praktycznie skręcić koła do końca, żeby się zmieścić między autami. Ok, zobaczę jak wygląda sprawa z przegubami.
-
Miałem podobnie, ale w innym aucie i położenie kierownicy nie miało znaczenia. Przyczyną była skrzynia biegów.
Wysyłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 2
-
sprawdź zbieżność, jeśli OK to tak ma być. Jeśli bardzo Ci przeszkadza to zmień opony na węższe albo miękkie. U mnie jest to samo na letnich gdy robi się zimno, po zmianie na zimówki nic nie "przeskakuje".
-
Jak koła są w tej samej pozycji a objawy występują tylko przy cofaniu (przy jeździe do przodu brak objawów) to IMHO opony można wykluczyć. Ewentualnie łatwo zweryfikować z zewnątrz czy opony obcieraja.
Wysyłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 2