Pomoc w wyborze 159SW 1.9 JTDm 2007-08r.
Witam Was!
Jestem nowy na forum. Na początku wspomnę, że przeczytałem wątek odnośnie różnic między 120KM a 150KM i dalej nie wiem czego szukać. Liczę na pomoc doświadczonych użytkowników.
Więc tak, obecnie jeżdzę 13 letnim autkiem, spodziewam się potomka, więc pora na coś nowszego i większego. Od tygodnia oglądam samochody i najbliżej serca jest AR 159 SW - poza tym słyszałem, że każdy fan motoryzacji choć raz powinien posiadać Alfę, a za takiego się uważam. Do tej pory jeżdżę Hondą i powiedziałem sobie, że nigdy więcej jej nie kupię - jest strasznie kapryśna. Auto kupiłem od Klubowicza po cenie wyższej niż rynkowa i generalnie na jedno wyszło. W ogóle japońska motoryzacja jest dla mnie przereklamowana. Pora szukać nowych doświadczeń! :)
Pokonuję ok 30 tys. rocznie, więc raczej diesel, choć zawsze miałem benzynę z LPG... Natomiast Alfę lepiej w dieslu, prawda? Posiadam na ten cel 25-28 tys (górna granica łącznie z wymianami pozakupowymi - rozrząd, olej, klocki itp)
Mam parę pytań:
1) W końcu 1.9 120 KM czy 150 KM? Nie ukrywam, jakakolwiek wersja to nie będzie na pewno będzie chip + dpf off. Osiągi są dla mnie ważne, jeżdzę bardzo dynamicznie i to lubię. Natomiast czy jest to na tyle warte, by nie wyjeżdzać od mechanika z wersją 150 konną? Wiem, że sprawa tyczy się jedynie klapek w kolektorze ssącym, a może modele od któregoś roku tej przypadłości już nie mają? Rocznik jaki mnie interesuje to minimum 2007, chętnie 2008r. I nie popadajmy od razu w skrajność, jestem młody, świeżo po studiach, moja motoryzacyjna przygoda dopiero się zaczyna i jeszcze zdążę kupić 3.0 biturbo etc. :) żaden inny silnik niż wymieniony w temacie na chwilę obecną nie wchodzi w grę, choć chciałbym użytkować schipowane 2.4. :D
2) Na czym dokładnie polega usunięcie wady klapek, czy problem wówczas zostanie usunięty na zawsze? Jak przy kupnie poznać, że auto jeszcze się nie posypało? Doczytałem jak ktoś kupił za 20 tys. i miał silnik do remontu po 2 miesiącach...
3) Czy za podaną przeze mnie kwotę uda się kupić zdrowy egzemplarz, który jeszcze pojeździ i nie będzie trzeba na dzień dobry wymienić dwumasy, zregenerować turba itp? Na pewno nie kupię już auta od Klubowicza za cenę o wiele większa niż rynkowa - fajnie, że ktoś dba i jest to warte uczciwych pieniędzy, ale bez przesady! Często są to samochody po prostu myte i woskowane a mechanicznie kicha. Zauważyłem na zlotach jak to wygląda w praktyce i te wszystkie igły wcale takie nie są - bez urazy! :)
4) Wyposażenie jest dla mnie istotne, fajnie jakby nie był to totalny golas, bo widywałem już wersje nawet bez sterowania radiem z kierownicy. Skórę zawsze mogę dołożyć oddzielnie i to na pewno zrobię.
5) Czy xenony wychodziły oryginalnie czy zazwyczaj są to dokładane gadżety? Tam jest soczewka? Jaka wersja wyposażenia już to posiada? Na takiej mi najbardziej zależy.
6) Jak z tym słynnym zawieszeniem Alfy, czy często należy wymieniać takie rzeczy jak gumy staba, łaczniki, sworznie, tuleje? Jakiej firmy najlepiej to robić (do tej pory często korzystałem z 555, CTR czy Ruville) i jak to wygląda cenowo?
Tytułem końca, wiem, że wszystko było przerabiane setki razy i takich tematów parę jest, jednak chciałbym to zebrać w jeden temat, może się przydać dla potomnych.
Łącze pozdrowienia! :beer: