-
1 załącznik(i)
Nierówna praca 156 3.0
Hej panowie ;)
W poszukiwaniu przyczyny nierównej pracy na jałowych obrotach przekopaliśmy wiązkę elektryczna i okazało się, że po środku wiązki dynda mi jakiś luźny biało czarny kabel :)
Drugi podejrzany to ładowanie:
Ja na zimnym mam 14,4 czyli super extra ale już po paru minutach spada do 13,6 a po włączeniu klimy i ogrzewania tylnej szyby do 13,2V
Mówimy o biegu jałowym ale sprawdzałem, i trzymanie go na obrotach nic nie zmienia..
Załącznik 153144
Więcej zdjęć tutaj:
http://blaszczak.pro/alfa/kabel/
Potrzebowałbym aby właściciel 156tki v6 otworzył maskę i poszukał takiej wtyczki u siebie i podpowiedział co to :)
Dzięki wielkie!
-
-
Czyli wygląda na to, że ta wtyczka w normalnym użytkowaniu do niczego nie służy? :-)
W kompie opisana jest jako B3 - programowanie.
W kompie ME 2.1 :)
-
-
Wydaje mi się, że w takim razie jest to jakiegoś rodzaju złącze serwisowe żeby się dobrać do ECU. Anyway, nie jest to przyczyna moich problemów :P
Następnym podejrzanym jest zaworek w kolektorze ssącym który ssał tak mocno, że wyciągał mi olej i palił go :D
Ostatecznie zaworek został zaślepiony a do odmy przymocowałem wężyk, który odprowadza gazy poza maskę ;D
blaszczak.pro/zaworek.png
Podchodziłem do wymiany tego zaworka już 4 razy i wszystkie 4 nie działały tak jak powinny.
Zaczynam podejrzewać, że może to po prostu kolektor ssie cały czas. Ten zawór powinien się chyba otwierać od czasu do czasu, no właśnie, kiedy? :D
-
Robiłeś niedawno rozrząd ? Przy przestawionym właśnie są takie objawy, ewentualnie czy nie zbliża Ci się wymiana bo mógł przeskoczyć, osobiście mi się to przydarzyło po wjechaniu w ogromną dziurę.
-
Rozrząd robiłem jakieś 10tys temu i od tego czasu chłopaki 3 razy go otwierali, żeby sprawdzić czy dobry. Najlepsze jest to, że ten zaworek kosztuje 450zł :D
Regenerowałem ostatnio alternator, teraz na zimnym silniku mam 14.4 i chodzi plynniej ale już po paru minutach ładowanie spada do 13,6 a po włączeniu klimy nawet 13,4(włączenie wentylatorów powoduje spadek do 12,10)
Też tak macie? ;>
-
-
Mam to samo w mojej 2,5 i również z tym walczę, lecz na razie bez rezultatów :/ było tak i przed wymianą rozrządu, jak i po wymianie niestety również nic się nie poprawiło
-
Mówisz o ładowaniu akumulatora i nierównej pracy tak?. Alfa zbiera się tak jak wcześniej czy zamula? Jak możesz to podaj swój parametr TRA, ja mam -3 :D