-
Napięcie przy rozruchu
Mam pytanie co jeszcze można sprawdzić w układzie rozruchu bo według FESa własnie podczas rozruchu napięcie spada mi do 9,2 V ( To powoduje błąd czujnika wałka - odpuszczenie i kolejny rozruch już ok)
-Mam nowy aku EXaida 64AH
-sprawdziłem i wyczyściłem rozrusznik - brak otarć wirnika, tulejki też bez rys ani nic
- poprawiłem styk przewodu masowego do silnika.
Dodam że napięcie ładowania jest ok
-
A przewód plusowy sprawdzony?
-
Sprawdź polaczenia głównych przewodów zasilających oraz masy z samym silnikiem. Rozrusznika też nie można wykluczyć - mierzyłeś uzwojenie i czyściłeś przerwy między stykami wirnika? W jakim stanie były szczotki ?
-
Przewód masowy do silnika był czyszczony klema i przy silniku, Dodatni na rozruszniku i w tej skrzyneczce na klemie. Co do rozrusznika to go nie pomierzyłem, Szczotki około 1cm równe nie powyłamywane, Miejsce styku szczotek z wirnikiem wyczyszczone papierkiem 1800, Korpus rozrusznika wymyty benzyną ekstrakcyjna,
Zrobiłem przed chwilą pomiar rezystancji, co prawda taki półśrodek ale tak na szybko.. Odkręciłem przewód + do rozrusznika miernik dałem między masę a ten przewód, i próbowałem zakręcić za pierwszym razem rezystancja dała 77 Ohm odpuściłem i jeszcze raz 35 Ohm. Tak więc przy dobrym stanie wirnika objawy takie mogą być po przez wypalone styki w elektromagnesie?
-
A może czujnik do wymiany? Biorąc pod uwagę grzanie świec oraz sam moment rozruchu to napięcie wydaje się być ok.
-
czujnik ok bo kupiłem używkę i to samo, Dzieje się to sporadycznie ale dzieje,
W poniedziałek pomierzę rezystancję, spadki napięć na połączeniach oraz rozrusznik dokładnie, Dysponuję ktoś wiedzą jaka powinna być rezystancja uzwojenia ? Z forum Opla wyczytałem że rezystancja powinna być koło 1 Ohm'a.
-
9.2 v to trochę malo. Aku masz nowy ale sprawdzałeś go ? Jaki ma prąd rozruchowy (podałeś tylko pojemność) u mnie przed wymianą aku bywała "choinka" przy odpalaniu, chociaż był nowy. Wsadziłem 74Ah 720A i jak ręką odjął.
-
2 załącznik(i)
- poniżej masz wykresy obciążenia akumulatora Majki z GT JTS (CCA640) oraz z diesla (CCA850).
-
640Ah , Kolega Szkodnik ma 640 lub 620 nie pachnący nowością i pali ok,
-
Paweł rozruchu 540:)))a 60 akumulator:)),rozrusznik moze od Eryka przetestuj,najpredzej rozrusznik tak pobiera