-
uszkodzony termostat?
Witam koledzy i koleżanki od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.9jtd 16v z 2003 roku jak narazie odpukać wszystko ok to moje pierwsze auto z silnikiem diesla więc powoli zapoznaje się z tym samochodem zauważyłem jednak że termostat nie trzyma temp. 90st. po nagrzaniu tylko temp. skacze z 90 na 80 albo poniżej 80 czy to normalne w zimie czy termostat się kończy sorki za to pytanie ale w benzynie zawsze temp trzymala 90st pozdrawiam
-
Powinien trzymać 90 stopni po nagrzaniu niezależnie od tego czy jest -20 czy +40. Do wymiany, polecam Behra, chociaż Vernet tez ok, ale koniecznie z czujnikiem. (Vernet jest już z w zestawie) Sprawdz jeszcze w MESie jaka temperatuje pokazuje komp.
-
Dzięki kolego też mi się tak wydawało ale wolałem się tu upewnić na tą chwilę nie mam programu mes choć w przyszłości się zaopatrze więc narazie oddam auto i wymienię ten termostat po prostu
-
To zależy jak na postoju przy włączonym nawiewie spada to nie jest źle, gorzej jak podczas jazdy.
-
Podczas jazdy właśnie oddam auto na wymianę oleju i filtrów bo pogoda nie sprzyja na samodzielna wymianę to przy okazji termostat się zmieni
-
podepnij pod komputer i sprawdź, bo może nie jest uszkodzony termostat a wariuje termometr pokazujący temperaturę w kokpicie
mi też czasem zwariuje, a podpięty pod komputer chodzi termostat idealnie.
-
Zrobię tak jak piszecie najpierw komp pozniej ewentualnie wymiana jak zajdzie potrzeba,a jaki olej byście polecili z własnego doświadczenia wiem że na ten temat było już mnóstwo tematów aż mętlik w głowie mam niewiem czy przebieg 171tys jest oryginalny pewnie nie ale może wyjdzie na kompie i myślałem żeby zalać 5w40 selenia wr lub liquy moly diesel synthoil
-
Ja polecam Ci Selenie WR40 sam mam przebieg 250.000 leje Selenie i jest bardzo w porządku
-
ja znów leję mobil1 formula? 3000 ful syntetyk i też nie narzekam. Najważniejsza zasada, to wymieniać olej co roku, lub co 10-12tyś km i nie lać mineralnego i będzie dobrze