-
Brak nawiewu
Witam
Mam dość poważny problem- od wczoraj nie działa mi nawiew. Czy włączę ciepłe czy zimne powietrze, klimatyzacja czy nie, nawiew na przednią szybę nic nie reaguje. Nie muszę wspominać jak się ciężko jeździ zimą z otwartym oknem bo szyby zaparowane jak diabli :). Co powinienem sprawdzić?
Pozdrawiam
-
Sprawdz bezpiecznik, przekaznik... ogarniety elektryk bez problemu ogarnie temat.
Skombinuj sobie (jak nie masz) eLearn- tam jest wszystko ladnie opisane jak sprawdzic, jak wyjac itd.
-
Pod schowkiem po stronie pasażera jest wentylator. Jest tam taki niebieski rezystor, do którego wpięta jest wtyczka. Często się zdarza, że ta wtyczka się upala i tworzy jakieś zwarcie.
Prawdopodobnie jest tak u Ciebie. Miałem to, wtyczka całkowicie upalona. Podłączyłem bez wtyczki - na szybkozłączkach, zabezpieczyłem izolacją przed zwieraniem i działa.
Sprawdź to.
-
Dzięki, w tym tygodniu pewnie podjadę do elektryka, żeby naprawił czujniki parkowania więc poproszę o ogarnięcie tego. Wiecie, które bezpieczniki odpowiadają za nawiew? Sprawdzę czy wszystko ok. Odnośnie tej wtyczki to też zwrócę na to uwagę, bo czytałem że to w miarę częsty problem. Dzięki wielkie :)
-
Czy ktoś się orientuje, które bezpieczniki sprawdzić?
-
W instrukcji sprawdź, jest tam tabela bezpieczników.
-
Wczoraj przydazyla mi sie dokladnie taka sama sytuacja. Jechalem do pracy (5 min) i w polowie przestalo wiac, a mialem ustawione ogrzewanie szyb. Korzystajac z wyszukiwarki na forum znalazlem 2-3 tematy opisujace usterke. Wieczorem zdjalem oslone pod schowkiem i zlokalizowalem rezystor, mialem ze soba lusterko zeby nie klasc sie na ziemie, ulatwia sprawe. Pogmeralem wtyczka i jak narazie dziala - wystarczy jako tymczasowe rozwiazanie. Troche poprawilo mi to humor, bo chociaz jest to usterka, to przynajmniej typowa. Tak wiec polecam zaczac od wtyczki rezystora. Sprawdz na allegro jak te rzeczy wygladaja - dmuchawa i rezystor. Mi to pomoglo rozpoznac wlasciwe elementy. Dzisiaj ta sama trasa i wszystko dziala.
PS. rezystor z laguny na allegro 30 zl...