-
Zakup Alfy 147
Witam serdecznie wszystkich Alfaholików!
Planuję zakup Alfy 147. Zastanawiam się nad rocznikami 2007-08. Na zakup chciałbym przeznaczyć max. 20.000 PLN.
Doradźcie mi na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę, czy te modele są jakoś szczególnie awaryjne? Jak wygląda sprawa z kosztami ewentualnych napraw i części?
Auto przeznaczone będzie na dojazdy do pracy, więc będę wdzięczny za pomoc w dopasowaniu najoszczędniejszej i najrozsądniejszej wersji silnika (diesel, czy benzyna?). Jak wygląda sprawa ze spalaniem?
Będzie to moja pierwsza Alfa, więc liczę na Waszą pomoc, bo jak wiecie w stylistyce tej marki idzie się po prostu zakochać, lecz czasem do zauroczenia trzeba dorzucić też zdrowy rozsądek :-)
Liczę również na opinię użytkowników tego modelu i ich doświadczenie. Każda uwaga będzie dla mnie cenna.
-
Zacznij od poświęcenia odrobiny czasu na przeszukanie forum. Wiele Ci się rozjaśni.
-
Uwielbiam te odpowiedzi "starych" wytrawnych użytkowników :P !
- nowa osoba na forum od razu schodzi na ziemie :)
-
Ja mam drugą 147.
Pierwsza JTDm /rok 2007/, obecna TS /rok 2008/ + LPG. Powód zmiany, może dziwny, ale po prostu obniżenie kosztów.... Sam założyłem LPG i jestem zadowolony...
Pytaj o co chcesz, to postaram się odpowiedzieć..., nie jestem ekspertem a praktykiem i posiadaczem Belli... :cool:
-
Kiedyś stałem przed takim samym dylematem wybór padł na 147 z 2006 jtdm 120km miałem wtedy ponad 20km w jedna stronę i bardzo mi się to opłacało. Obecnie dystans się zmniejszył prawie o połowę i niestety tylko miasto więc już tak ekonomicznie nie jest jednak jeszcze się opłaca. Wszystko zależy od tego ile będziesz robić i w jakich warunkach. Masz możliwość jedz z mechanikiem i zabrania komputera od tego zacznij. Mocno okrojone pytanie zadałeś masz jakieś typy wstaw popytaj na forum może ktoś oglądał i się wypowie
-
Witam koledzy aby nie zakładać nowego tematu podłącze się do istniejącego, mam pytanko do użytkowników 147 po liftowej czy wnętrze ulega szybkiemu wytarciu chodzi mi o fotele , wykładzinę, na lewym nadkolu ,kierownice. Pojeździłem po komisach i te które oglądałem miały przebieg okło 100tyś a w środku wyglądały gorzej niż moja 145 260tyś na liczniku, chyba że wszystkie miały nakulane faktycznie dużo więcej.
-
Moim zdaniem wytarte fotele to rzecz dość względna... Mam te w wersji TI. Romeło ma 84.000 i bok fotela jest już wytarty. Wydaje mi się tylko, że jest to w dużej mierze uzależnione od wzrostu kierowcy. Ja mam (aż) 158 cm i nie ma opcji żebym przy wsiadaniu jak i wysiadaniu nie obtarła fotela. Siłą rzeczy będzie się szybciej zużywać :/
Kierownica jest akurat w porządku, poza przyciskami multi, które już na upartego można by zregenerować.
-
Dzięki szukam właśnie 147 ale ciężko coś zadbanego i nie bitego znaleźć.
-
Witaj
Fotele, to rzeczywiście kwestia względna, czego nie można powiedzieć już o kierownicy, gałce zmiany biegów, pedałach, czy innych elementach.... Te komisowe często są cofane, bo Polak lubi mieć 100 tyś km lub ewentualnie 120 -130 tyś. km.... Dlatego handlarze zmieniają, niewiele jedną cyferkę na liczniku, dokonując delikatnej korekty owej cyferki na 1 i jest klient zadowolony....
Zawsze patrz na całokształt auta i zużycia elementów i wyciągaj wnioski....
Ps. Nie chwaląc się. Ja mam właśnie zrobione owe 100 tyś. km i zobacz jak wygląda auto... ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._bellamia.html
Powodzenia w szukaniu i zakupie....
-
147 Fl silnik 1.9 jtdm 16v, 150km, spalanie miasto (według dystrybutora) 7.2L, trasa do 120km/h 5.5L . Idzie zejsc ponizej 5, a nawet 4(jadac tempomatem na 4 biegu 60km/h ;) ). Auto bardzo elastyczne, czesci jakos masakrycznie drogie wedlug mnie nie sa. Kazde auto czy to audi, paserati, czy bmw w koncu sie zacznie psuc. Jak do pracy masz ponad 10km w jedna strone, bralbym diesla. Ja jezdze w wiekszosci po miescie, zrobilem w rok 15tys km, z czego 12 w miescie. Wiec ja bym wybral diesla. Jednak lepsze opinie.