-
Pobór prądu - pytanie
Cześć mam do was pytanie, od dłuższego czasu użeralem się z akumulatorem który jak był wsadzony przez całą noc w samochodzie rano nie chciał odpalać, wczoraj wsadzilem nowy i dzisiaj rano znów nie chciał odpalić to miernik w rękę i sprawdziłem pobór prądu i wyszło mi 0.85A, z tego co czytałem to strasznie dużo, może tyle ciągnąć prądu centralny zamek? Bo z tego co pamiętam to problemy z akumulatorem zaczęły się po zmianie sterownika centralnego zamka. Sorry za chaotycznie napisane ale pisze z telefonu.
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
-
Już było niedawno pisane. Wywalasz po kloei bezpieczniki pojedynczo i patrzysz kiedy pobór zejdzie w okolice 0,2A. W ten sposób zlokalizujesz potencjalne źrodło.
-
Nie ma innego sposobu, trzeba na piechotkę tak jak danus pisze.
-
Po wyjęciu bezpiecznika numer 17 pobór prądu spadł do części setnych ampera, wiec tam musze szukać winnego, miał ktoś podobny przypadek ? Bo po zajrzeniu w instrukcje jest wiele funkcji pod nim.
-
A zrób test. Otwórz bagażnik i zamknij zamek kluczykiem (symulujesz zamknięcie zamka) i zobacz czy gaśnie Ci lampka w bagażniku. To samo z drzwiami i identyczny sposób postępowania. Były przypadki że te lampki nie gasły.
Aha. I odepnij na próbę ten dokładany moduł centralnego. Być może poszedł w nim scalak i ciągnie prąd. Mam akurat taki moduł na stole z serii Carprotect BX-xx
-
Sam moduł odpinalem i spadków poboru nie było
Także dodam że lampka w bagażniku gaśnie bo nie dokrecilem światła trzeciego stopu i widać czy gaśnie czy nie
-
Musisz po kolei wszystko odłączać, wyciągać żarówki. Nie ma innego sposobu.
-
Okej jutro będę próbował
-
Wyjmij żarówkę z lampki bagażnika jak masz otarty bagażnik ;)
Ja ostatnio też sie z tym bawiłem, mi zjadała prąd zmieniarka (ale sporo więcej niz tobie), i żarówka w bagażniku żarła właśnie jakieś takie 0.8A = +/- 10W. Wyjęcie jej jest bardzo proste i szybko zdiagnozujesz, czy to ona zjada prąd (natężenie na amperomierzu natychmaist spadnie). Bez zapalonych świateł pobór prądu w stanie spoczynku bez alarmu, z czuwającym odbiornikiem centralego zamka to około 0.02-0.04A (ok 0.3W).
EDIT:
Żeby była jasność po co to dopisałem - bo pobór prądu musisz sprawdzić przy otwartym bagażniku, dlatego wyjmij żarówkę, aby wyłączyć ją z analizy czy to ona żre prąd.
Mi jak wspomniałem zmieniarka ciągnęła niemal 3A = +/- 30W. 100Ah aku przez noc bez problemu wytrzymywał, dopiero powyżej 24h robiły się problemy z rozruchem silnika.
Mimo to kupiłem niepotrzebnie nowy aku, bo zanim zdiagnozowałem myśałem, że aku zdechło. Obecnie jest na sprzedaż jakby co ;)
-
@mkrol
Jak odłączyłem bezpiecznik numer 17, na którym nie działało oświetlenie to właśnie pokazywało mi pobór w okolicy 0.02A, jutro posprawdzam wszystkie żarówki i się przekonam czy któraś wżera mi prąd w czasie spoczynku, zmieniarki nie mam u siebie więc w tym problemu szukać nie będę ;)
edit.
Tak wielkie akumulatora jak Ty to nie mam :D