-
Podświetlenie nawiewów
Witam. Konkretnie przepaliły mi się żarówki od podświetlenia nawiewów klimatyzacji (klimatyzacja manualna) jakie żarówki tam są oryginalnie? Chce bez lutowania i zmieniania. Znalazłem informacje,że Bx8.4D-1.2W i dioda T5.R5. Co tam siedzi? Jakie założyć?
-
Jeśli chcesz bez lutowania to w ASO można dostać takie od ręki, ale z tego co wiem cena ok 30 zł/ szt. Można spróbować zamiennik z allegro:http://allegro.pl/zarowka-led-b8-4d-...009652025.html . Ja kupiłem białe diody 12V i wlutowałem w oryginalne cokoły. Roboty na 15 minut i świecą już trzy lata.
-
Czyli jeśli chodzi o te co wstawiłeś link to trzeba wlutować cokoły od oryginalnych? A znasz może symbol tych z serwisu?
-
Te do których link wstawiłem powinny pasować bez przeróbek, ale głowy nie dam, bo jak pisałem wcześniej bawiłem się z tym trzy lata temu. Ja kupiłem zwykłe diody 12v z dwoma drucikami i wlutowałem je w oryginalne cokoły, po wcześniejszym wylutowaniu spalonych żarówek. Operacja była banalnie prosta, tylko przed ostatecznym zmontowaniem trzeba podłączyć panel do wtyczki i włączyć podświetlenie, bo przy odwrotnym podłączeniu diody nie zaświecą.