-
Multifunkcja a ICS
czołem!
takich tematów było sporo, ale mimo wszystko zwracam się o poradę, ewentualnie inspiracje w optymalizacji rozwiązania tematu
166 rocznik 2006
mam dwa iCSy:
- jeden, który był w aucie które kupiłem, działa w nim multifunkcja, ale padło podświetlanie wyświetlacza - czyli klasycznie widać tylko przy podświetleniu latarką
- drugi, który dokupiłem, ale niestety multifunkcja nie działa mimo że wersja softu to 3.75, więc pewnie jakiś stary
zdziwiłem się trochę, bo wyczytałem że w tej rewizji oprogramowania sterowanie z kierownicy powinno działać, a nie działa
próbowałem przełożyć sam wyświetlacz, ale to nie jego kwestia tylko pewnie jakiegoś układu w samym ICSie odpowiadającego za podświetlanie lcd..
pytanie, co robić?
- kupić jeszcze raz ICSa z działającą multifunkcją
- jakiś update softu tylko problem, bo nie mam kodu do navi
- może jeszcze jakieś inne sprytne rozwiązanie?
pozdrówki!
-
ja mam FL z ICS v3.75. Kierownica działa, ale w specyficzny sposób (opisywałem to tutaj jakiś miesiąc temu). Czy tobie działa kierownica jakkolwiek, czy w ogóle nie działa z tym ICSem?
Jak sie zrobi nieco cieplej planuję złożyć mały układ, napisać oprogramowanie do scalaka który będzie emulował działanie odpowiedniej kierownicy do odpowiedniego ICSa, myślę tutaj głównie o sobie, ale jeśli ktoś inny ma taki problem, to zawsze to dodatkowa motywacja jest.
-
czytałem Twój post na temat osobliwego działania multifunkcji, ale u mnie z tym ICSem 3.75 sterowanie w ogóle nie działa
-
A piny w ogóle ma ten ICS? Z którego rocznika go wytargałeś?
-
wszystkie przewody podłączam do niego takie same jak do tego drugiego gdzie sterowanie działa, więc to chyba nie ten trop
nie mam pojęcia z którego jest rocznika, ale w sumie dałem ciała, że nie wypytałem o działanie multifunkcji przy zakupie, więc trochę moja wina..
zastanawiam się tylko czy jest jakaś inna droga rozwiązania problemu czy jednak kolejny raz muszę wydać półtorej stówki na ICS ;]
-
Jest rozwiazanie. Do starego przekładasz potrzebne bebechy z nowego i powinno śmigać. Za pewne uwaliło się trafko zasilające podświetlenie.
-
Chodzi mi o to czy w ogóle w gnieździe ICSa są obsadzone odpowiednie piny.
-
nie porównywałem pinów tych dwóch skrzynek bezpośrednio
btw. jak wygląda i gdzie się znajduje trafo odpowiadające za podświetlenie? przeszczep to prosta sprawa?
-
Musisz rozbebeszyć ICS i chyba na dolnej płycie (nie pamiętam juz dokładnie) jest takie małe trafko (pewnie będzie usmażone). Jeśli umiesz obsługiwać lutownicę to temat prosty i szybki.
-
ok, dzięki, sprawdzę to i dam znać co z tego wyszło.. jakby się udał taki swap to tym bardziej dobry pretekst aby zrobić tape-auxa ;]