-
problem y obrotami
Witam.
na wstępie : AR 159 1.9 120 km
Mam problem ze skaczącymi obrotami. Mianowicie na wyższym biegu np 4 po przekroczeniu 2000 skacze nagle na 2700. problem nie dzieje się to za każdym razem ale jeśli jest to przy gwałtownym przyśpieszaniu. przy spokojnej jeździe problemu nie ma. W podobnych tematach przeczytałem że może byc to problem ślizgającego sprzegła. Tam jednak skakały oboty a po chwili spadały. u mnie natomiast skaczą lecz nie spadają a po chwili rosną dalej spokojnie i bez żadnych skoków.ponadto sprzęgło bierze normalnie
Może to być problem nieszczelnego dolotu powietrza do turbiny? czy jednak to wina sprzęgła?
Pozdrawiam
-
A czy przy skoku obrotów czujesz zmiane w przyspieszaniu?
Dla mnie sprzeglo. To ze lapie normalnie, nie znaczy ze dobre.
-
tak przyśpiesza cały czas ze stałym tempem tyle że silnik chodzi na większych obrotach
-
No to pomysl- skoro obroty są wyższe a auto przyśpiesza mniej więcej tak samo... to znaczy, że się sprzęgło ślizga.
Jakby sprzęgło było sprawne to miałbyś "turbodoładowanie" :D
-
Miałem to samo i sprawdziłem wszystko: turbo, pompę i wtryski, sprzęgło, program(bo mam po modzie) i nic. Po 2 latach przy okazji wymiany filtrów zakupiłem filtr paliwa Mann'a. Wcześniej miałem 3 razy Filtrona. Szok i niedowierzanie, gdy już myślałem, że ten typ tak ma okazało się że problem zniknął. Później doczytałem w necie iż wielu się już z tym spotkało na rodzimych filtrach.
-
tego bym sie nie spodziewał.... zdam relacje po wymianie filtru
pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)