-
Geometria tylnej osi
Mam problem z zbieżnością na tylnej osi w Alfie. Byłem u jednego magika który przyznał się że nigdy nie robił Alfy i powiedział że nie da się regulować zbieżności na tyle. Mam więc pytanie czy ktoś miał tu z was na forum robioną geometrię tylnej osi? Jeśli tak to czy mniej więcej wie jak się za to zabrać, bym mógł podpowiedzieć znachorom gdzie i czym mają kręcić by to wyregulować.
-
Na belce tylnej są śruby na mimośrodzie, które regulują zbieżność. Rozpoznać je idzie po główce (jest od strony tyłu auta) ze wskaźnikiem. Zapewne będą bardzo zapieczone i trzeba je najpierw wydmuchać od góry i chemicznie poluzować.
Pozycja nr 3.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158308&stc=1
-
Dzięki za schemat. Być może sam to popie**oliłem bo wymieniałem sam amortyzatory na tyle i tę śrubę wykręcałem. Magik mówił że koła są w takiej pozycji /--\ i tylko wyciągnięcie amortyzatorów + jakieś piłowanie może poprawić zbieżność i kąt, trochę mnie to zszokowało.
-
Kąt nie jest regulowany. Sprawdź sobie gumy przy zwrotnicy przy łączeniu wahacza wzdłużnego - jeżeli są wybite to koła są rozjechane.
-
Byłem na diagnostyce dokładnie wczoraj, zero luzów na tylnej osi. Wahacze, łączniki i gumy są w dobrym stanie.
EDIT:
Byłem u innego mechanika, nawet nie musiałem się odzywać gdzie i czym ma kręcić, wszedł pod spód zobaczył te śruby i ustawił zbieżność w 30 minut. Co do kąta, jedne koło LT odstaje od normy 1,5st a PT 2st powiedział że na razie nie zrobi się tego bo albo trzeba rozwiercać kolumnę w pewnym miejscu albo wyciągać amortyzatory i wstawiać odpowiednio. Uznałem że takie odstępstwo od normy jeszcze mi nie zaszkodzi, co najwyżej trochę oponę źle zedrze :D