-
Akumulator
Chyba cos w samochodzie zjada mi aku
Bateria to Centra plus Ma dwa lata i byla doladowywana przed zima
Niestety juz po kilku tygodniach w autku znow zauwazylem ze akumulatorek oslabl :(
az do tego poniedzialku gdy padl :(
Akumulator ladowalem przez 15h po czym 9h odpoczynku i znow 15 h ladowania
Pomiary wykonalem po 8h po zakonczeniu ladowania
Napiecie na klemach 13,17V
Gestosc elektrolitu 1,2 - 1,21 - 1,23 - 1,23 - 1,23 - 1,21 przy 15C wiec w rzeczywistosci odrobinke wiecej
Ladowanie ma wolnych obrotach 14v Przy wlaczonych swiatlach i radiu 13,9v
Teraz kilka pytan
Co sadzicie o AKU ?? Ma dosc niska gestosc elektrolitu ( powinno byc 1,28 ) Dolac elektrolitu ?? Da sie go jeszcze doprowadzic do pelnej sprawnosci ??
Co sadzicie o napieciu ladowania ??
Za rozladowywanie aku obarczam - autko ruszane dwa razy w tygodniu na krotkie odcinki
- autoalarm lub inny pradozerca
Jutro jade to sprawdzic miernikiem
-
Akumulator jest u kresu żywotności. Na przyszłą zimę szykuj się na wymianę na nowy. Niestety niskie temperatury je dobijają, a teraźniejsza technologia wcale nie jest lepsza. Zrobi się cieplej to odżyje, ale tylko do następnego spadku temperatury.
-
Dwa lata to mało u mnie aku wytrzymują po 4-5 lat.Ja radzę Ci na początek wymień elektrolit,wylej stary i zalej nowym później ładowanie i dokładnie oczyść klemy przed montażem.Gęstość 1.21 to zupełnie rozładowany aku,lub aerometr made in china.
-
Ja bym jeszcze sprobowal ladowania odsiarczajacego.Jesli to nie pomoze to aku do wymiany.Pomiarow powinno sie dokonywac w temperaturze 20-25 stopni wiec przy 15 stopniach moga sie troche roznic nie mniej jednak sprobuj jak napisalem wczesniej.
-
dzis bylem u majstrow
Zmierzyli mi pobor pradu na wlaczonym alarmie Wyszlo skok 0,05 i spadlo do 0,03-0,02 niestety nie zwrocilem uwagi na zakres na mierniku ale chyba mA
Spece powiedzieli ze max to 0,06 i ze najprawdopodobniej to aku jest juz padniety
Na czym polega ladowanie odsiarczajace ??
PS
Aerometr POlski za 5 zl :)
-
Technika motoryzacyjna - Akumulatory
Poszedlem na latwizne bo za duzo pisania by bylo :D
Przeczytaj caly watek tak bedzie najlepiej a to czego potrzebujesz jest na koncu :)