-
Wskaźnik sprężania
To co zwróciło dzisiaj moją uwagę gdy jechałem na trasie na tempomacie szybciej niż zazwyczaj to zachowanie wskaźnika doładowania- prędkość stała, droga niezbyt falista, żadnego szarpania czy falowania obrotów- ot z nudów patrzę na wskazówkę, a ona o tak robi:
https://www.youtube.com/watch?v=hceP41sfLh4
Poczytałem trochę forum i nie znalazłem identycznego problemu. O cóż chodzi? Zasyfiała geometria? EGR? Tak ma być?
Inny objaw jaki mam od początku (a przejechałem od listopada Bellą już 7-8 tys. km) i w zasadzie za bardzo mi nie przeszkadza, ale pisze o nim bo może ma jakiś związek ze sprawą to to że przy normalnym przyspieszaniu (mam aftomat) na dwójce tak jakby zrzuca obroty... nie wiem jak to opisać- obroty w górę i nagle jeden spadek- wrażenie jakby wbijał na trójkę, ale to wciąż dwójka. Tak jakby śmigał na półsprzęgle i puszczał sprzęgło- no sam nie wiem jak to nazwać... Czytałem o szarpaniu na dwójce i trójce w innych tematach, że to egr ewentualnie klapy, ale klapy mam podobno wywalone i egr zaślepiony i programowo wywalony (auto od autka.pl). Zresztą to nie jest jakieś stałe szarpanie, tylko jedno zrzucenie obrotów- tak jakby dwójka składała się z dwóch podbiegów. No już bardziej poetycko tego nie potrafię opisać ;)
Czy powinienem na coś zwrócić uwagę?
-
Takie duże doładowanie jest jak ostro przyspieszasz, albo jedziesz na tempomacie ostro pod górkę.
To nie jest normalne.
Jak auto jest wyłączone to wskazówka jest na 0?
Porównywałeś wskazania turbo z danymi z FES/MES?
-
Nie sprawdzalem bo nie mam kabla ani oprogramowania
Przy wylaczonym jest 0.
Na filmie jest 160 km/h
Przy 120 km/h jest w polowie i faluje tylko lekko z gorki- pod gorke, a na filmie takie dziwne skoki
-
Ah... no to w takim razie może to jednak normalne: przy 160km/h silnik naprawde musi sie napracowac zeby utrzymac auto przy stalej predkosci... tym bardziej, ze tempompat ostro steruje "gazem" zeby utrzymac w miare idealnie te 160km/h.
Przy takiej predkosci lekko pod gorke i lekko z gorki robi naprawde roznice.
Fakt, ze troche zbyt gwaltownie ta wskazowka opada... jakby calkiem gaz byl odpuszczony... hmmm...
A może DPF się wypalał??!! Wtedy wskazówka jest właśnie taka nerwowa. Pamietasz jakie miales spalanie? Sprobuj jeszcze raz sie tak rozpedzic i obserwuj.
Jezeli auto jezdzi przy normalnych predkosciach normalnie to ja bym sie specjalnie nie martwil.
-
A to dzięki :)
Spalanie raczej normalne, nic nie wzrastało. No i poza tym majtaniem wskazówki to nic się specjalnie nie działo.
A co z tym drugim biegiem- to też normalne?
-
Wiesz co... z automatem to nie wiem. Wiem, że coś takiego jak Lock Up się włącza przy jakiejś tam prędkości... poszukaj coś o tym.
W manualach zdarza się, że przy przyspieszaniu (takim delikatnym-srednim) czuć delikatne szarpnięcie... trochę też było o tym na forum.
-
Nagraj filmik z 2. Jak zachowuje się poza tym skrzynia? Szarpie, są wyczuwalne uderzenia przy zmianie/redukcji ?
-
Ok, spróbuję. Nie szarpie poza tym. W zasadzie to mi to nie przeszkadza i tak jak piszę zrobiłem już 8 tys. km z tym. To mój pierwszy automat i nie wiem czy to normalne.
-
U mnie wskazówka ciśnienia doładowania zachowuje się podobnie i raczej jest to normalne. Kilka tematów dalej znajduje sie ten:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ladowania.html
i inni maja tak samo.
-
Rzeczywiście, oba problemy opisane kilka tematów temu :o
Podsumowując- wskazówka faluje i to chyba nic złego
A dziwne wrażeania na 2/3 biegu wynikają z jazdy na półsprzęgle zanim zapnie się lock up