-
Drążek zmiany biegów
Witam,
z doświadczeń z innymi autami przyzwyczajony byłem, że w momencie zrzucenia biegu drążek wracał do pozycji środkowej gdzie pchniecie w przód wrzucało 3, w tył 4 bieg. W Alfie, którą dopiero kupiłem jest tak, że wrzucam powiedzmy 1 bieg, zrzucam i drążek nie wraca do środka a pozostaje w tej samej linii, wystarczy przeciągnąć w tył i jest 2 bieg. Zrzucam z dwójki, muszę pchnąć najpierw w prawo i dopiero do przodu aby wskoczyła trójka.
Czy to jest normalne zachowanie?
-
nie, to nie jest normalne ;)
Witam Kolege, tydzień temu przerabiałem ten problem-mianowicie winowajcą jest tulejka przy cięgnach zmiany biegów- na skrzyni. W dziale zrób to sam znajdziesz poradnik jak się do niej dostać i ją wyczyścić ( bodajże podane jest do Alfy 156, ale to to samo). Mi całość operacji zajęła około 3 godzin, nie jest to dość skomplikowane a zaoszczędziłem 250 zł- tyle powiedzili mi w warsztacie. A drążek zmiany biegów... Wraca jak nówka na swoją pozycję :)
-
Po kupnie miałem to samo, ale przed nabyciem stała nieużywana około 3 miesiące po codziennej jeździe przez miesiąc problem zniknął. Dwa lata minęło zapomniałem o problemie używana była prawie codziennie, w styczniu z uwagi na chorobę przejechałem raptem 100 km problem wrócił, jak się ociepli będzie trzeba to zlikwidować.
-
Może samo posmarowanie tego elementu coś zaradzi? Warto spróbować przed samą wymianą;)
-
Dzięki za informacje. Poczekam jeszcze, zobaczę co się będzie działo. Jak nie przejdzie w najbliższym czasie to albo sam się podejmę wyczyszczenia albo oddam do warsztatu. Sprawdzę też czy samo nasmarowanie nie pomoże :)
----
Stan kilka dni później tj 22-03-2015 drążek hula jak powinien. Auto po prostu zbyt długo stało :)