-
pomoc w wyborze 156
Witam od niedawna interesuje się zakupem samochodu marki Alfa Romeo, jak do tej pory jedyne co słyszałem o tej marce to to że świetnie się prowadzi, więcej stoi niż jeździ i Silniki jtd są bardzo udane :)
znalazłem sobie dwie aukcję, jedno to sedan drugie w nadwoziu kombi, ogólnie szukam samochodu z rocznika poliftowego z silnikiem dizla w miarę ekonomicznego i możliwie bezawaryjnego z dobrym wyposażeniem najlepiej "alfa w hajlajnie z tedeikiem", na samochód nam przeznaczone 10-12 tys jeśli naprawdę będzie super zadbane to mogę dodać do budżetu 2tys ;) aukcję tutaj:
1. http://allegro.pl/1-9jtd-sport-pack-...174770196.html
2. http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C36070613.html
czy istnieje gdzieś temat na co zwracać uwagę przy zakupie 156? za wszelkie porady dziekuje:)
-
Witaj
Przedstawię moje spostrzeżenia, obym się mylił....
1. srebrna
- handlarz, zdjęcia wypicowane i pokazujące to co sprzedający chce pokazać....
- przebieg mało realny
- fotele raczej z wersji TI z czerwoną nicią, kierownica i boczki już nie...
- kiera jest całkiem wyplakowana zresztą jak całe autko... i bez multifunkcji....
- dywaniki ze stara albo kamaza
- skóra bardzo zmęczona...
- radio nie oryginalne
- wykładzina / okładzina bagażnika odchodzi....
- zderzak tylni u dołu po prawej poszarpany....
- drążek od biegów zmęczony...
- prawdopodobnie przepalone podświetlenie w środkowym zegarze na konsoli środkowej...
- pedał sprzęgła bez gumy - nakładki... chyba się wytarła.... :D że aż zniknęła....
- brak czerwonego odblasku w lewych tylnych drzwiach
- na szybie brak naklejki - informacji o progu emisji spalin...
- wytarte logo na masce....
- co do opisu to nawet nie patrze....
2. czarna
- zdjęcia robione na mokro, za dużo z nich nie wynika....
- przyciski w multifunkcji wytarte
- bardzo czysty zbiorniczek płyny chłodniczego...
- na opis nie patrze...
Tyle zauważyłem... powodzenia
-
dziękuję za rady, coś czuję że kupno wymarzonej alfy to będzie droga przez piekło i syberie razem wzięte :(
-
Sprawdź kolego dział bazar na naszym forum - jest jakaś sw na allegro juz aukcja zakończona, ale możesz zadzwonić i zapytać czy jeszcze aktualne. allegro.pl/show_item.php?item=5094354178
-
szkoda że rozbita, naprawa przy tym kolorze bedzie sporo kosztowac :(
-
Ta pierwsza - od handlarza, nawet bym nie czytał dalej ogłoszenia (przebieg na bank większy, wiem jak się zużywa na przestrzeni 180tys od zera 156tka kierownica itd - bardzo mało się zużywa)
Druga - chyba prędzej, przyciski na kierownicy wytarte jak kolega wyżej napisał, ale wytarte dość naturalnie na ten przebieg (chyba że są tupu zmienionego - schowane głębiej) , tak wytarte bywały i po 50tys czasem, ale może i być więcej. Ale tą drugą jak przetrzepiesz gdzieś w dobrym warsztacie to może.
A że tak może głupio zapytam - czemu nie poszukasz czegoś krajowego pochodzenia ? Może z 1-2 właścicieli i serwisem do zweryfikowania u nas ? to bardzo popularne auta, sprzedawały się w PL również. Albo przynajmniej kilka lat jeżdżące u jednego właściciela - znaczy musiał dbać jak chciał jeździć , a nie "pośmigam rok i pchnę dalej" nic nie serwisując.
I te niby zachęty w ogłoszeniach - "1 rok w kraju". Co to ma niby znaczyć, u nas w kraju auto 2gie życie dostaje a wcześniej w gablocie stało ?
-
kolego nawet na 1 bym nie patrzył handlarz wycyckał auto a co do czego wyjda przeboje
-
Jaką 156 byś nie oglądał to sprawdź podłogę. Często są podziurawione. Na oględziny też jak masz możliwość podjedź z kabelkiem i komputerem. Sprawdzisz przebieg, czy wszystko sprawne itp, jak będą błędy to będziesz wiedział.
Powodzenia w kupnie.
-
właśnie słyszałem że podłogi w 156 lubią być dziurawe, czyli szukać od osoby która jeździła tym kilka lat i krajowego, tylko czy krajowe nie będą bardziej styrane? wiadomo jak u nas jest z drogami a alfy podobno zawieszenia nie mają najtrwalszego... ewentualnie może ktoś z forumowiczy będzie chciał sprzedać swoją 156 :)
-
Gdybym przed kupnem swojej pytał się tutaj o jakieś rady to pewnie teraz bym jeździł jakimś OPEL-VAGENEM.
Masz chęć ,podoba ci się to kupuj.
Twoje pieniądze i twoje ryzyko.
Niemożliwe jest zdalnie cię uchronić przed jakimś padłem i to może być z każdą marką.