-
Chłodnica oleju
Witam
Ogólnie chcę dorzucić chłodnicę oleju do Alfy na wzór tej z 2.4, podstawkę mam, wsadzić chcę taka chłodnicę http://fmic.pl/chlodnice-oleju-fmicp...3-rzedowa.html i się zatrzymałem na przewodach i końcówkach- co wsadzić żeby było dobrze i na lata???????
-
A nie lepiej wsadzić chłodnicę w nadkole? Tak jak fabrycznie montowane są intercoolery?
Generalnie im więcej rzędów tym lepiej. Ja mam o ile pamiętam 260x175x42mm
-
Czy do 1,9 16v 150km jest taka sama wielkość? 260x175x42mm? będę potrzebował wsadzić coś większego...
-
Może niewiele pomogę, ale znam sytuację z autopsji.
Brat niedawno nabył 156 Sportwagonke z 1.9 150 z metalowym kolektorem. Okazało się po chwili użytkowania, że chłodnica jest zgnita i cieknie, a do tego przewody też są do kitu. Naprawa nie wykonalna, a zakup oryginału to wychodziło z 800zł za samą chłodnicę, a jeszcze przewody. Wpadłem na pomysł, aby kupić do samochodów wyczynowych w sklepie w Lublinie. Brat zakupił za chyba 400zł wyczynową chłodnicę oleju, która była chyba szersza o centymetr i o dwa niższa. Właściciel sklepu identyczną stosuje w Skyline'ie R33 robionym do driftu i nic mu się nie dzieje, a ma tam z 400 koni o ile pamiętam. Po małym przerobieniu mocowań ( to musiałbym się dowiedzieć, ale nie były to jakieś wybitne operacje) i dorobieniu przewodów w firmie produkującej hydraulikę maszynową całość wlazła na swoje miejsce i śmiga. Teraz brat narzeka, że coś mu olej się nie dogrzewa czy coś. ;)
Jeśli opis jest jakkolwiek pomocny to mogę wypytać o dokładne szczegóły.
Pozdrawiam.
-
O, ja tez jestem zainteresowany tematem, bo u mnie chłodnica oleju już też dogorywa, a kupowanie używanej za 400-500 zł jest raczej bez sensu...