1 załącznik(i)
[156] Brak mocy i dziwny dźwięk
Witam,
pojechałem dzisiaj do Wrocławia (200km w jedną stronę).
Droga do- wszystko jak najbardziej ok.
Droga z- około 50km od domu słyszę dziwny dźwięk na piątym biegu przy około 2500rpm, tak jakby "tututututu" :confused: tak mega cicho, niby go słyszałem, niby nie. Wyciszyłem więc radio i nic. Otworzyłem okno- nic. Myślałem, że jestem zmęczony całym dniem i poprostu się przesłyszałem. Od tego czasu dźwięk zniknął, a ja zdążyłem o nim zapomnieć.
Potem wyprzedziłem pare ciężarówek, bez szaleństw czy odcinek. Wszystko jak tak jak powinno być, Alfa aż rwała sie na kolejne km :) potem znowu spokojna jazda, pusta droga 80kmph praktycznie non stop.
Około 5km od domu dziwny dźwięk powrócił... tym razem donośny, do usłyszenia na każdym biegu, najlepiej od 1500-2500rpm, przy 3000 znowu nie słychac, a wyżej nie chciałem próbowac. Dźwięk trochę jak diesel, ale tak jakby bardziej metaliczny. Tak jak wyżej "opisałem". Dodatkowo Alfa straciła moc. Postanowiłem zjechać na parking i chociażby otworzyć maske, to przy hamowaniu zaświeca się (miga) czerwona kontrolka ( na poniższym obrazku kontrolka numer 1). Po wyhamowaniu, lampka gaśnie.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=161907&stc=1
obrazek zapożyczony z google
Proszę o pomoc, jakiekolwiek wskazówki gdzie zacząć szukać. Z góry dziękuje- Tomek