-
Nie działa prawy ksenon
witam Cały dzień szukam przyczyny dlaczego nie świeci światło drogowe z prawej strony w mojej GT.Sprawdziłem bezpieczniki (F13 i F12) sprawne, sprawdziłem na lewej lampie żarnik sprawny,zapłonnik też, gdzie szukać dalej ?. Ogólnie za lampy chciałem się brać latem bo są zaparowane i połamane mocowania wiec wilgoci to one mają sporo.Reszta oświetlenia działa i nie wyświetla komunikatu, że coś nie tak ze światłami. Ps.czy "normalne" jest to że do gt (2005 1.9) dostaje się woda pod kierownice dokładniej w miejsce gdzie mam centralkę od alarmów koło lewej nogi.Bo z otuliny kabli prawie kapie woda i nie jest to żart : ) pozdrawiam .
-
Rozumiem, że zamieniłeś prawy żarnik z przetwornicą na lewą stronę i swieci normalnie?
I nie wywala Ci błędu tego prawego światła? To akurat very dziwne :/
Jełsi zamieniłes miejscami i swieci normalnie to nie pozostaje Ci nic innego jak sprawdzić miernikiem
czy prąd pojawia się na:
1. wtyczkach wchodzących do przetwornicy
2. na bezpiecznikach
3. no i tu zależy od pkt. 1 i 2. Ogólnie musisz znaleźć gdzie prąd znika ;)
Co do wody to jej obecność w instalacji elektrycznej NIGDY nie jest normalna.
Radziłbym szybko to zdiagnozować co i jak skąd cieknie zanim nieodwracalnie coś Ci się uszkodzi.
Być może ta wilgoć wiąże się z Twoim problemem ze światłami?
Zacząłbym od przeglądu plastików podszybia pod maską. Być może są źle umocowane i woda spływająca
z szyby ścieka wgłąb auta?
-
Co do światła to nie zagladalem bo zacząłem sprawdzać kędy odstaję się woda i nie znalazłem przyczyny.Ale za to mam jeszcze jeden problem z zegarami, nie działa obrotomierz podswietlenie zegarów i wyświetlacz komputera :/ Przed tym jak zgasło zauwarzyłęm że wyswietlacz kilka razy zamrógał.Wcześniej pół roku temu też mi tak zrobiło tylko z wyświetlaczem ale po sekundach było dobrze , aż do teraz.
-
zaczyna to wyglądać na zanik masy... Powinienieś sprawdzić kable masowe na koncentratorze, odkręcić, wyczyścić, sprawdzić czy wszystko ma przejścia jak trza...
-
witam kwestia świateł rozwiązana problem tkwił w kostce zaśniedziałe styki, a co do zegarów to body komputer do wymiany.No i mam pytanie do was czy lepiej wymienić jak powiedział mechanik body a co za tym idzie komputer silnika i kluczyki ? czy odesłać do naprawy ? jeśli naprawiać to gdzie znacie ludzi co sie zajmują tymi sprawami ?