-
1 załącznik(i)
Uciekający prąd
Witam. W listopadzie kupiłem nowy aku varta silver 74Ah. Niedawno podczas diagnozowania programem mes 1.4 sprawdziłem napięcie aku 12,3v.:confused: Zdziwiło mnie że nowy aku ma tak słabe napięcie. Poleciałem po miernik i to samo. Sprawdziłem napięcie ładowania 14.1 (na włączonych światłach). Pobór prądu przy zamnkniętym aucie 0,002A czyli w normie. Dodam że po powrocie z pracy (40 km) napięcie 12,7v o godz 16:20, O godz 20:00 12,3v. Jakieś pomysły? Znalazłem też takie kabelki z bezpiecznikami 15http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=162044&stc=1 co to może być?
-
Kabelki z bezpiecznikami - ładnie napisane ale nic poza tym. Ze skrzynki pobierany "plus" następnie bezpieczniki a co dalej ...?
-
Idą dalej w kierunku silnika. Odłączyłem je i nic się nie dzieje.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
-
Hmmm wpływ temperatury to na pewno nie jest (wpływ temp na napiecie jest znikomy, a juz na pewno przy takim zakresie temperatur).
Czy jak dłużej postoi auto to napięcie spada poniżej 12.3V?
-
Tak spada dzisiaj mam 12.1v
Aku oddałem na reklamacje. W sklepie stał trzy dni i zabrał go serwis. O dziwo jak stał w sklepie to trzymał 12.66v. No ale zobaczymy czy coś wykryją. Dostałem aku zastępczy i na nim taka sama sytuacja. Skoro pobór prądu i ładowanie jest w normie to dla czego tak się dzieje? Problemów z odpalaniem nie mam ale co jak przyjdzie zima a auto postoi ze 2 tyg nieużywane?
Dodano po 12 minutes:
Te kable ze zdięcia to chyba zasilanie alarmu było. Odłączyłem je. Jeżeli nie będzie poprawy to mam jeszcze dwa nieoryginalne urządzenia elektryczne w aucie. Xenony ale to chyba mało prawdopodobne i zestaw głośnomówiący. Tylko nie wiem jak go odłączyć.
-
Zestaw głośnomówiący po wyjeciu kluczyka nie łączy sie z telefonem czyli chyba się wyłącza więc to raczej nie on. Nie mam już pomysłów pobór prądu mam 0.02 a jaki jest u was?
-
To że nie łączy się z telefonem nie świadczy że nie pobiera prądu. Sprawdź także przetwornice w Xenonach.
-
Też mam Vartę Silver i gdy coś grzebię przy aucie (MES, navi itp) to napięcie również spada do okolic 12,3 V. Ale poza tym nic złego się nie dzieje, rozrusznik kręci bdb. Kiedyś próbowałem znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy, ale nic nie znalazłem. Może TTTM.
-
Właściwie za każdym razem jak sprawdzałem to podłączałem się też mesem. Może to jest przyczyna spadku napięcia? Może niech ktoś jeszcz się wypowie jakie ma napięcie aku podczas kożystania z mes?
-
Według mnie szukasz dziury w całym... Jak masz 0.002A to pobór prądu masz w normie i nie ma co kombinować(oczywiście jeśli pomiar jest poprawny), to że napiecie na aku zaraz po zgaszeniu silnika jest deko większe to tez norma. Naładowany akumulator pownien miec 12.5-12.6V, ew. doladuj akumulator, zmien miernik którym mierzysz te napięcie bo byc może pokazuje bzdury.