-
Ciężko odpala na ciepłym
Witam wszystkich, mam problem z moją AR 147. Kupiłem ją około miesiące temu, rocznik 2005, silnik 1.9 jtd, 150KM, auto sprawia mi jeden problem, gdy silnik jest zimny, odpala "od razu", ale po jeździe, powiedzmy 5km, zostawiam go na 10min, wracam, chce odpalić i nic, kręcę go po 6 - 8 razy i dopiero mi weźmie . . . auto oddałem do mechanika, niby wszystko sprawdził i jest w porządku, żadnych błędów . . . . dodam jeszcze, że auto w okolicach obrotów 1000-2000 nie ma "kopa" i strasznie zamula . . . Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i jest mi w stanie pomóc? :)
-
może wtryski leją na ciepłym? tzn. za duża dawka paliwa :) sprawdz wtryski, filtr powietrza i paliwa
-
ok, sprawdzę filtry, ale pytanie gdyby były to filtry, to nie odczuwałbym jakiegoś mocniejszego "szarpania, przerywania" podczas jazdy? co do wtrysków, to mechanik sprawdził przelewy, wszystko jest ok
-
warto sprawdzic :P może lewe powietrze, filtr paliwa jest ważny od rozruchu :) mój nie zbierał sie do 2000 RPM i okazało się że mam zniszczoną głowice i pękniety blok silnika, a zaznaczam że moc pow. 2000RPM była normalna, tylko okropne dymienie na biało i uciekał mi płyn chlodzący
-
hmmm . . . . . muszę zobaczyć też, bo faktycznie na biało dymi, ale tylko przy odpaleniu, mechanik wspominał coś o zaworze ciśnienia pompy paliwowej, za co to odpowiada? :) dodatkowo, chciałbym powiedzieć, że wyraźnie widać "od humoru" wczoraj cały dzień jeździłem, odpalał normalnie . . . . nie mam pojęcia co to . . .
-
i miałem to samo, na zimnym od strzała, na ciepłym masakra kręcił 30s ... zawór ciśnienia pompy paliwowej ... hmm chyba zawór ciśnienia paliwa na listwie paliwowej, on reguluje ciśnienie paliwa na wtryski, powinno byc na jałowym coś koło 220-240 bar? niech sie wypowie ktoś kto nie wprowadzi cię w błąd, ale cos około 200 bar ,gdzieś czytałem na forum w innym temacie :) ja niestety mam silnik do wymiany
-
znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/zawor-cisnienia-pa...228685306.html
może być to, nie wiem, nie chcę wdawać się w koszty, ale od czegoś trzeba zacząć . . . :/
-
do alfy tylko NOWE i ORYGINALNE! wiem z doświadczenia że zamienniki nie działają poprawnie, niestety :) podłącz kompa i szukaj czegoś co dziwnie wygląda, ale jak wspominałem niech wyrazi się ktoś kto już to miał, robił itp bo ja nie mam jakoś dużo doświadczenia z marką ALFA ROMEO. pozdrawiam ;)
-
kupiłem część . . . . wymienię, pousuwam błędy w komputerze, jeśli się pojawią, poinformuję o wynikach, jeśli coś Wam się jeszcze nasunie, dajcie proszę znać :)
-