-
poziom oleju w silniku?
witam; od razu mówię, że nie jestem mechanikiem samochodowym i stąd może takie proste pytania z mojej strony; czy jeżeli poziom oleju na bagnecie albo na wyświetlaczu w komputerze pokładowym jest maksymalny to jest źle?bo słyszałem, że wtedy ciśnienie jest zbyt duże i może się coś uszkodzić i że najlepiej jak poziom jest w środkowym zakresie;
-
-
W JTD najlepiej jak jest 3\4 , od nadmiaru mogą puścić uszczelnienia ale nie muszą. Na wyświetlaczu prawidłowy stan (zgodnie z instrukcją) to taki gdzie 2 ostatnie krateczki pokazuje puste (nie pamiętam ile ich jest , ale właśnie 2 ostatnie z prawej mają być puste)
-
Nic ci się nie stanie jak masz wszystkie "cegiełki" zapełnione
-
ale nie wiesz ile masz ponad te cegiełki jak je zapełnisz
-
Jest OK , chyba ze ostro dajesz w palnik, a i tak po jakis 3.000 juz bedzie go mniej, ale przy normalnej jeździe nie ma co sie martwić. Chyba ze ta Alfa jest jedną z tych co nie "biorą" ... to zawsze sobie troszeczke możesz upuścić :)
-
Zgadzam się z kolegami nic się nie stanie, ja utrzymuje stan oleju w górnej części wskaźnika bagnetu tak mi mechanik doradził . Musisz sprawdzać sobie co jakiś czas np. co 2 tyg ile Twoja bella bierze i dolewać tak , żeby poziom nie był niższy niż połowa na bagnecie. Belle lubią olej ;)
-
Wlewając olej do silnika trzeba patrzeć na bagnet, a wskaźnik w kabinie jest czysto informacyjny. Jedna "cegiełka" na wskaźniku to 150ml oleju - mój JTD przez 10tys km "zużywa" włąsnie jedną "cegiełkę"