witam od niedawna mam Alfinę 156 2.4 jtd i coś hałasuje pasek alternatora i chce go wymienić ale niewiem gszie co poluzować aby go zdjąć. Proszę o pomoc a najlepiej o fotki jak ktoś ma
Printable View
witam od niedawna mam Alfinę 156 2.4 jtd i coś hałasuje pasek alternatora i chce go wymienić ale niewiem gszie co poluzować aby go zdjąć. Proszę o pomoc a najlepiej o fotki jak ktoś ma
Masz tam dwie male (chyba czarne) rolki,jedna jest z napinaczem a druga na mimosrodzie i właśnie ta druga musisz poluzowac (powinna sama się przestawic) potem musisz napinacz naciagnac i pasek zrobi ci się luźny. Fotel niestety nie mam. Wpisz w google "wymaiana kola pasowego" i powinny być tam zdjęcia
Kolego pisze zpamieci ale mysle ze Ci pomoge.
1. Blokujesz napinacz ) to ten z metalowa rolka i sprężyną). Potrzebujesz do tego jakiś gwózdz i kluczem 32 naciagasz napinacz tak aby 2 otwory w dwoch czesciach napinacza sie pokryły ze sobą. PRzez te 2 otwory przekłądasz gwozdz i blokujesz tym sprezyne napinacza.
2. Jak kolega wyzej pisał masz 2 rolki prowadzące. Są one czarne o srednicy 15 cm. Ta dolna jest na mimosrodzie. Co oznacza ze nie ma sruby umieszczonej centralnie, tylko mimosrodowo. Luzujesz w niej centralna srube- klucz 15
3. Zdejmujesz pasek.
4. Polecam Ci przeczyścic rozpuszczalnikiem wszystkie koła prowadzace pasek. Szczegolnie koło na sprezarce klimy, pompie wspomagania i altku. Dobrze jest wydlubac brud z rowkow na kazdym z tych kół.
5 zakłądasz nowy pasek.
6. Za pomocą rolki prowadzacej z mimosrodem ustawiasz i napinasz pasek tak, abys mogl swobodnie wyjac gwozdz ktory blokuje Ci napinacz. W tej rolce z mimosrodem masz 2 otworki na jakies sruby pomedzy ktore wkladasz jakas rurke i naciagasz tak pasek.
7. Jak juz wyjmiesz gwozdz z napinacza , dokrecasz dosc solidnie tą rolke z mimosrodem.
Moze opis nie jest idealny, ale napewno jak zajrzysz w naped paska 6PK to skojarzysz o ktore otwory mi chodzi itp.
Własciwie napiety pasek 6PK poznasz po tym , że po dokreceniu sruby na rolce z mimosrodem mozesz ręką wyjąć gwozdz blokujacy Ci napinacz.
Jezeli Ci sie to uda to robote masz zrobioną na 5.
PZD
Pewnie jak coś hałasuje to nie tylko pasek będzie do wymiany... U mnie w tym roku poszedł cały kpl: koło pasowe, napinacz, rolki i pasek.
Wysłane z mojego LG byTapatalk
U minie szumiała rolka napinająca , wymieniłem . Od razu zaczął pasek piszczeć też wymieniłem . A teraz coś brzęczy popiskuje dziwnie na wolnych obrotach i nie wiem co . W maju będę zmieniał rozrząd to się może rozwiąże zagadka .
Ten sam przypadek tylko że była pęknięta obudowa alternatora i rolka bardzo trzeszczała, jeżeli wymieniasz rolki od razu zainwestuj w osłonę pod silnik jeżeli nie masz, to lubi czesto padać :)
No niestety mi padł napinacz i cały wymieniłem a był drogi strasznie, dla mnie to przesada tyle kasy za taką pierdołę