-
2.5 V6 problem z mocą.
Cześć. Niedawno zakupiłem 166 z 1999r z silnikiem 2.5 v6. W aucie brakuje mocy, do tej pory zmieniłem świece na nowe, sprawdziłem cewki oraz zlikwidowałem lewe powietrze w dolinie i zmieniłem wszystkie filtry. Auto podczas jazdy przy mocnym dodaniu gazu zbiera się lecz nie czuć tego odejścia... Przepływomierz na biegu jałowym dostarcza po ok 29-23 kg/h więc za dużo, na drugim sprawnym jest tak samo. Czas wtrysku na benzynie 4.4-3.5ms więc też za dużo. Lambda na jałowym pokazuje zakres 1064 mv-437mv-361mv. Powoli kończą mi się pomysły. Dodam że nie ma żadnych błędów. Nasuwa mi się na myśl ustawienie rozrządu ale auto na tym rozrząd ze ma ok 30tys km.
EDIT. Dziś wyskoczył błąd potencjometru pedału przyspieszenia. Gdy wcisnę do końca gaz pozycja pedału gazu pokazuje 100% natomiast ścieżka 1 i 2 ma po 78% przepustnica w tym momencie ma na ścieżce pierwszej 71% natomiast na drugiej 28% .
-
Zakładam, że Alfa jeździ dobrze i nie ma żadnych objawów. Zrób prosty test:
0. zapamiętaj jak jedzie 166 teraz (może zmierz czas do 100?)
1. reset ECU (jest opis na forum)
2. jeździsz TYLKO i wyłącznie na Pb przez 200km
jeżeli po tym czasie (lub w trakcie) auto zacznie śmigać to masz odpowiedź: LPG do regulacji. W 166 źle ustawiona instalacja LPG rozjeżdża mapy paliwa i auto po jakimś czasie (wystarczy 100km) źle jedzie i na Pb i na LPG. Na hamowni wychodzi wtedy 20KM mniej.
-
Zrobiłem tak jak opisane w poście powyżej. Jest poprawa. Zlutowałem przewody potencjometru gazu lecz niestety błąd p0221 cały czas powraca. Czyli czekają mnie poszukiwania nowego potencjometru..
-
A te czasy wtrysku co podałeś to co to? Podaj na wolnych czas wtrysku benzyny na benzynie i czas wtrysku benzyny na LPG - może być z MES/FES'a. Czasów wtrysku lpg nie podawaj bo to nic nie mówi.
-
To może tak, na benzynie czas wtrysku na biegu jałowym to 4-4.4ms. Przepływomierz daje 18-19 kg/h wszystko na rozgrzanym silniku. Tak pokazuje Mes. Najpierw skoncentruje się na poprawnej pracy na benzynie a później przyjdzie czas na LPG. Co mogę zrobić aby poprawić czasy wtrysku? Wymontowałem też potencjometr gazu, wyczyszczę go i zobaczę co dalej.
-
ok - jak zakończysz z benzyną to powiedz ile wynosi czas wtrysku benzyny jak przełączysz na lpg.
-
może nie działa przycisk Turbo obok przycisku wlewu paliwa, to troche przyśpiesza auto
-
marian jak zwykle w formie widze
-
Podbijam temat. Auto miało uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. Rozrząd nowy, ustawiony na ori blokadach. Wymieniona lambda, przepływka oraz potencjometr pedalu gazu. Mocy brakuje nadal. Przy wciśniętym pedale gazu na 100% na sciezce 1 i 2 jest po 65%. Brakuje mi juz pomyslow. Jaki zakres pracy ma miec pedal gazu przy wciśnięciu do oporu?
-
Może zacznij od adaptacji przepustnicy? Procedura była na forum, poszukaj dla ME2.1 (CF2), ale chyba jest taka sama:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post352518
Nie jestem pewien, ale chyba te 65% jest źle. Powinno to działać w pełnym zakresie IMO.