Problem - Dziwny dzwiek przy zmianie biegow.
Witam wszystkich,
darowalem sobie post powitalny bo nie ma tam za bardzo odzewu :)
Przejde odrazu do sedna problemu jaki sobie sprawilem pare dni temu czyli 159 1.9 JTDm.
Problemem jest dzwiek jaki silnik wydaje przy wrzucaniu kolejnych biegow do gory - nie potrafilem znalesc na forach posta z podobnym problemem wiec zalorzylem nowy temat.
Dzwiek przypomina gruchanie golebia :) i nastepuje za kazdym razem jak wrzucam bieg do gory.
Mam wrazenie ze powietrze gdzies uchodzi, jak bedzie szansa to nagram dzwiek i dolacze do posta w jakis sposob.
Przejechalem autem ok 400km wydaje mi sie ze na niskich obrotach za slabo sie zbiera (mowie to przesiadajac sie z 1.9TDI ASV ktory mial 8 zaworow i 'zbieral sie' od 1000 obrotow na minute) moze mam bledne odczucia??
Lewarek sie troche rusza z nacisnieciem pedalu gazu - mysle ze dwumas nie jest pierwszej swierzosci ale to chyba nie ten problem.
Auto wydaje mi sie jest seryjne - bez zadnych modow, nakrecone 126000km.
Ogolnie Panowie/Panie? chcialbym uslyszec wasze opinie, wskazowki ku wyeliminowaniu problemu :) Dodam jeszcze ze znalazlem kabelek od vaga i odziwo dziala z programem FES , wiec jak trzeba jakies logi zrobic to prosze powiedziec co z czym i w jakich warunkach :)??
Jedyne co udalo mi sie zrobic to wlaczyc logowanie boost actual/desired podczas krotkiej przejarzdzki :) wykresy mi troche zamieszaly w glowie bo sugeruja ze cisnienie dochodzi do 2.3 bara - podczas gdy skala na konsoli jest do 1.5?? Wadliwy sensor czy robie cos zle?
Sorry za brak polskich znakow, slownik w mozilli sie zbuntowal :)