-
Gwiżdżące turbo
Witam !
Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 159 SW 1.9 JTD 120kucy 2007r. Odkąd ja nabyłem czyli około 4 miesiące turbo w moim samochodzie gwiżdże (jak by karetka jechała) przy obrotach 2 tys. Sprawdziłem dolot wszystko okej. Teraz pytanie turbo na wykończeniu? Niby gwiżdże wiec ok ale nie aż tak, wkręca się dobrze.Co jest nie tak? Czy alfy tak mają?
Przepraszam jeżeli odgrzewany kotlet
-
Ja na to nie zwracam uwagi, a brat jak wsiadł pierwszy raz to myślał, że karetka za nami jedzie :) Z samochodem jak najbardziej wszystko ok.
-
Turbina nie powinna być w ogóle słyszalna. Świst może świadczyć o uszkodzonych łopatkach... ja bym raczej nie ignorował sprawy.
-
Ja zrobiłem regeneracje turbo (koszt około 850zł). I teraz jest cicho. Możesz słyszeć turbo jak jest zimny ślinik. Generalnie warto zweryfikować co się dzieje bo jeśli jest to bardzo głośne i słyszysz w kabinie to już coś nie tak. Pomijam fakt że te wersje tak maja i lubią sobie gwizdać ale bez przesady.
-
Przerabiałem to. Taki gwizd świadczy o tym ,że albo uszkodzone są łopatki albo zapieczona tzw gorąca część turbiny ze zmienną geometrią. U mnie została ta część turbiny wymieniona na nową i jest cisza. Może też wtedy turbo przeładowywać i wskazówka poleci max do góry co przy mocniejszym depnięciu może skończyć się check engine i trybem awaryjnym.Zależy w jakiej pozycji ustawiły się łopatki.Nie lekceważ tego, zrób raz dobrze, by mieć spokój na długo.
-
Coś takiego? https://www.youtube.com/watch?v=blMAVkh1LNs
Też to miałem, generalnie nic złego się nie dzialo, ale wqrwiało mnie to i turbo poszło do regeneracji. I nastała cisza.
-
Albo spitolona regeneracja na chińskim wirniku. Mam tak w firmowym aucie, turbo poleci do reklamacji
-
U mnie też tak gwizdze od roku no może nie aż tak ale gwizdze słyszę w kabinie i nic się nie dzieje turbo suche oleju aż nadto nie ubywa i latam pi trasie 160-200 km/h
-
Właśnie tak jak na filmiku kacperr tylko troche ciszej. Czyli reasumując generacja?
-
lepiej najpierw sprawdzić