-
Miganie klimatyzacji
Spotkaliście się z takim czymś? Dzisiaj po odpaleniu silnika, przez 10-15 sekund zaczęły migać cyfry oznaczające ustawioną temperaturę na pokrętłach klimatyzacji.
Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Czy to może być dlatego, że na zewnątrz była większa temperatura niż ustawiona, a miałem wyłączoną sprężarkę? Poza tym był ustawiony automat.
-
Tak, dokładnie o to chodzi. Klimatyzacja informuje Cię o tym, że przy danym ustawieniu nie jest w stanie zrealizować zadanej temperatury. Ta funkcja jest opisana w instrukcji obsługi na stronie 62.
-
Zwykle tyczy się sytuacji, gdzie wyłączoną klimę masz, a zadany tylko nadmuch na konkretną temperaturę.
-
NO to ciekawe. Mi miga OD ZAWSZE i ZAWSZE, przyzwyczaiłem się na zasadzie tttm. Jeżdżę 90% czasu na automacie (w zimie też - nie ma pary), wszystko działa bez zarzutu na 2 strefy. ale cyfry migają cały czas. klima serwisowana w ASO.
-
Jak wyświetlacz miga to oznacza, że klimatyzacja nie jest w stanie osiągnąć zadanej temperatury, a wtedy w zasadzie wchodzą w grę przyczyny:
-ręcznie wyłączona sprężarka
-uszkodzenie jakiegoś elementu
-zbyt mało/zbyt dużo czynnika w układzie
-problem z wentylatorem chłodnicy
-
Normalnie ma nie mrugać.
Jak koledzy napisali jest wyjątek gdy klimka nie osiągnie zadanej temperatury. W utrzymanym autku tylko wtedy gdy wyłączony kompresor.