-
Alfa Rosso 130 B/B
Witam Panów i Panie,
Nadeszła pora wymienić kilka elementów karoserii w mojej Alfie, w tym maski. Mam kolor Rosso 130 B/B więc dość popularny.Wymieniał ktoś z was części "w kolor" ?
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ma to jakiś sens? Wiem, że rosso z czasem robi się malinowy, ale tak czy tak jestem zmuszony maskę wymienić (po roku zaczęła wychodzić szpachla spod lakieru), w ogóle lakiernik odwalił straszną fuszerkę i mam zamiar wymienić wszystkie części, które spartolił. Czekam na wasze opinie :)
-
wymieniałem czesci w kolorze zielonym (verde) i przy 3 wymianach 3 razy trafilem kolorem za pierwszym razem.
W rosso ktos wymienial zderzak przede mna - i widac róznice pomiedzy elementami
-
Dzięki za szybką odpowiedź, u mnie i tak widać różnicę między błotnikami a drzwiami, malowano mi komplet błotniki + maska. Różnica jest kolosalna? Wolę mieć różniący się lekko kolor niż sznity i matową maskę w kilku miejscach :)
-
Cieżko będzie ci trafić odcieniem jezeli chodzi o czerwony kolor na alfie. Niestety jest duze prawdopodobienstwo ze bedzie sie znacznie roznic.
-
Marne szanse ale jak podjedziesz sprawdzić to zawsze można spróbować. Ja nie wymieniałem elementów ale mam znajomego co ma identyczną jak moja rosso proteo i jak się postawi auta obok siebie to na pierwszy rzut oka widać że odcieniem się różnią :) nie wiem czy nie taniej i pewniej będzie dać do lakiernika.
-
Jakby ktoś miał podobną zagwozdkę, to dzisiaj byłem przymierzać swoją klapkę paliwa do alfy o tym samym kolorze. Auto było tylko 3 lata starsze a odcień całkiem inny. Ponoć Rosso po 2000 roku jest bardziej malinowe i w tym przypadku teza się potwierdziła.
-
Moim zdaniem gra nie warta świeczki. Wolałbym znaleźć element w bardzo dobrym stanie i polakierować z cieniowaniem. Na kolor lakieru może mieć wpływ: rocznik, to czy auto było garażowane, to czy było i ile razy polerowane i td. Bardzo rzadko udaje się trafić z kolorem elementu, a nawet jeśli jest blisko to i tak trzeba mocno spolerować lakier by zgubić różnicę. Zawsze możesz zrobić fotorelacje z prac przy aucie - przy odsprzedaży nikt nie powie, że auto było odwijane ze słupa.
-
jeśli jest kolor fabryczny to znajdziesz bez większego problemu taki sam odcień; Pomalować nigdy nie dobierzesz lakieru do 130B/B
i niech nikt nie opowiada bajek że da sie dobrac taki sam kolor