-
Ciężko odpala JTD
Hejka, Problem dotyczy zapłonu jtd 150 a raczej jego braku. W momencie kiedy samochód "postoi" 2,3 dni przy pierwszym kręceniu nie może załapać. Natomiast kiedy się odpuści i spróbuje 2 raz, ZAWSZE odpali i wyrzuci błąd czujnika fazy. Co do błędu, samochód jest po remoncie głowicy, wymianie rozrządu i PRAWIDŁOWYM ustawieniu paska oraz wymianie tego czujnika. Trochę zaczyna mnie to irytować bo nawet teraz na bardzo dodatnie temperatury nie chce załapać i wiecznie z tym czekiem nie mam siły jeździć. Co do zapalenia się czeka, samochód działa tak samo, pracuje równo i dynamicznie. Jeśli ktoś miał, ma podobnie co trzeba wymienić, ty to sprawa elektryki czy może za slaby akumulator(nowa Centra 62ah) jest za mała, Proszę o pomoc i ewentualne rady
Dodam jeszcze, ze nie były wymieniane świece żarowe, nie wiem ile mają(nie wyskakuje ich błąd), przebieg 212 tys km
-
Może wymieniony czujnik jest niesprawny ? Nowe też bywają uszkodzone. Świece wykręć i podepnij na krótko do akumulatora i sprawdź jak się nagrzewają.
Pozdr.
-
Sprawdź sobie napięcie podczas rozruchu np FESem. Ja miałem podobny problem co któreś odpalenie wyrzucało mi błąd czujnika wałka rozrządu, kręcił i nic. Wystarczyło odpuścić i odpalić jeszcze raz. U mnie winny okazał się rozrusznik.. napięcie spadało do 8.4V ( tyle przynajmniej łapał FES). Tydzień temu wyjąłem, rozebrałem doszczętnie, umyłem delikatnie przesmarowałem wymieniłem szczotki + tulejki, i po problemie.
Akumulator też mam 62 Ah i jest wystarczający w zimie ( co prawda była jaka była ) nie miałem najmniejszego problemu
-
gdzie w Fesie można sprawdzić napięcie podczas rozruchu?
-
Dajesz na zapłon łączysz się z FESem wybierasz wartość napięcia i na wykres. Następnie gasiłem zapłon i od razu znów przekręcałem( przekaźnik od świec się załącza) a FES nie zdąży się rozłączyć i potem rozrusznikiem. W sumie u mnie czy ciepły czy zimny to i tak napięcie spadało do 8,4V ale już mam to z głowy.