-
Centralny zamek umiera
Cześć, od wczoraj mam problemy z centralnym. Początkowo zamykał i odbijał tak jakby były któreś drzwi otwarte. "Komputer" nie sygnalizował żadnych otwartych drzwi. Następnie przestał działać całkowicie po czym wieczorem działał bez problemu.
Dzisiaj auto otworzyłem, chciałem zamknąć po podróży i znów to samo centralny odbija. Po przytrzymaniu rygielka w drzwiach kierowcy kilka razy poodbijał po czym już się nie odzywa.
Szlag trafił centralkę?
-
A ręczne zamykanie działa na każdych drzwiach?
Opisany problem z tego co się orientuje występuje w przypadku problemu z zamkiem bagażnika.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
-
Teraz centralny nie działa, więc ręcznie muszę wciskać rygielki w drzwiach by pozamykać auto. Miałem jakieś dwa lata temu problem z zamkiem bagażnika, ale wtedy cały czas świeciła kontrolka od bagażnika, że jest otwarty mimo zamknięcia.
Obecnie nic sę nie świeci, a centralny odbijał bo teraz nawet się nie odzywa.
Gdzieś w czeluściach internetu natrafiłem na informację, że któryś z siłowników kończy swój żywot. Co o ty myślicie? Miał ktoś podobną rozkminę?
edit.
To z siłownikami to fałszywy trop. Odłączałem po kolei każde drzwi, a na końcu bagażnik. Nic to nie dało.
-
Przeczyść miktostyk w zamku bagażnika
-
No to moduł centralnego zamka - moduł komfortu. Odłącz akumulator na chwilę i w między czasie otwórz wszystkie drzwi a bagażnik miej zamknięty.
-
Ogólnie to centralny raz odbija, a raz działa normalnie. Odłączałem pojedynczo wszystkie drzwi, a na końcu bagażnik. Nic to nie dało. K@#$%cy dostanę.
Podłączyć z otwartymi drzwiami? Bo tak zrobiłem, ale nic to nie dało.
-
A przeczysciłeś styki w zamku bagażnika?
-
Albo jeszcze inaczej. Podłącz AlfaOBD niebieskim kabelkiem - połącz się z centralnym zamkiem i nim zdiagnozujesz, który zamek nie domaga.
-
Ale jakby to był mikrostyk bagażnika to nie świeciłby mi się otwarty bagażnik?
Nawet nie wiedziałem, że można połączyć się z centralnym za pomocą kabla. Jest taka opcja u mnie w Alfie z 99r? FES i MES nie maja tej opcji nie?
-
FES i MES nie mają. Tylko AlfaOBD i się podłączysz.