-
drgania nadzwozia
Drgania nadwozia pojawiaja sie powyzej 110km/h, nasilaja sie gdy puszczam noge z gazu
Co moze je powodowac?
wiem ze moze byc wiele powodow, ale najbardziej mnie zastanawia ze drgania sie nasilaja po zdjeciu gazu, czyli raczej kola mozna wyeleminowac
-
Siema,
Właśnie tu się mylisz. Mogą to być koła. Zacznij od przeważenia kół.
-
Na moje oko to na 100% nie koła.
Stawiał bym na poduszki/ sprzęgło no i w ostatecznosci skrzynia.
-
Koła mogą być przyczyną, szczególnie jeśli to przednie są niewyważone, wtedy drgania mogą się nasilać przy puszczeniu gazu (ciężar auta idzie na przód)
-
Od razu sprzęgło i skrzynia... Tu na forum wszyscy stawiają takie diagnozy. Puka - dwumas, wibruje - dwumas/sprzęgło.
Zacznij od najprostszych spraw i najtańszych spraw, przeważenie kół 30zł a jedno już wykluczasz. A może opona ma balona, a może felga jest skrzywiona. Jak odpuszczasz gaz ciężar auta idzie na przód jak kolega wyżej pisze bo zaczynasz hamować silnikiem.
-
Pisze tak gdyz mialem kiedys podobny przypadek i padla skrzynia. Czasem pomaga wymiana oleju ale u mnie bylo za pozno. To nie bylo zwykle bicie kol ale silne drgania wiec wykluczam to. Ale faktycznie zawsze mozna sprawdzic najtansze rozwiazania aby nie tracic pieniedzy