-
Brake parking
Otóż wyświetla mi się na radiu jak w temacie BRAKE PARKING. Ale tylko gdy w radiu mam ustawione źródło USB. Na innych źródłach np radio, pamięć SD, czy płyta nie wyświetla mi się. Wszytko gra i w ogóle. Hamulce sprawdzone, ręczny spuszczony, kontrolka na desce się nie świeci. Dodam że jeszcze gdy mam ustawione na USB to nie mogę odtworzyć filmu, a ścieżkę dźwiękową słychać. kiedyś udało mi się odtworzyć jakiś film ale teraz nie. To chyba nie zależy od kodeków bo wcześniej odtwarzał różne.
radio JVC KW-NX7000
-
sprawa wygląda tak,zaciągnij hamulec ręczny a obraz się pojawi.Jest to pewne zabezpieczenie żeby nie spowodować wypadku podczas oglądania filmu. Sam posiadam GMS 6501 i jest opcja wyłączenia tej blokady filmów Ale jak to wygląda w twojej stacji,nie wiem.W ostateczności można odłączyć kabelek przez które radio"wie"że jest zaciągnięty hamulec postojowy. mogło się tez zdążyć że kabel radia od ręcznego zwiera się jakimś innym i radio cały czas myśli że ręczny jest zwolnimy.Ogólnie ciężko powiedzieć najlepiej wyjąc stacje i zlokalizować kabelek od hamulców.
-
-
masz instrukcje od stacji?? jak masz to poszukaj bo ja tylko mówię na podstawie swojego radia, u mnie jest podpisany jako "brake" i jest podłączony do modułu sterowania kierownicy can
-
Instrukcję odszukałem w necie :) A można ten kabel podłączyć do masy np. metalowej obudowy radia?
-
wiesz z tego co pamiętam(a pamieć mam słabą) sterowanie ręcznego na radiu nie odbywa się masą (-). Podkreślam że mogę się mylić,ale na kabelku brake(od modułu sterowania kierownicy) ma pojawić się prąd(+) gdy zaciągniemy ręczny i radio "wie" że może odtworzyć video. Analogicznie w ten sam sposób załatwiamy sprawę przechodzenia radia w tryb kamery cofania czy przyciemniania podświetlenia wyświetlacza podczas włączania świateł :)
Proponował bym Ci zrobić taka rzecz; wyjmij stację i po prostu sprawdź czy ten kabel jest podłączony i jeśli jest to gdzie.Jeśli nie masz sterowania z kierownicy i tego modułu can poszukaj w ustawieniach urządzenia nie ma możliwości wyłączenia opcji parking.
-
Gdzieś własnie czytałem chyba na forum BMW że ten kabel od brake parking trzeba podłączyć do jakieś masy np obudowy radia i filmy lecą w trakcie jazdy. wydaje mi się że ten kabel gdzie mi się odłączył bo raz pamiętam dziecko oglądało bajkę w trakcie jazdy. Może przez wstrząsy, dziury na drodze gdzieś tam poleciał i jakieś żelastwo dotykał i miał masę a z czasem się odczepił i znowu nic nie działa nawet gdy ręczny jest zaciągnięty.
-
wiesz generalnie nie jestem Ci w stanie potwierdzić czy sterownie jest (+) czy (-) ale musisz sprawdzić gdzie kabel jest podłączony,możliwe że Twoje radio jest sterowane masą.Nie mam Takiej stacji więc więcej Ci nie powiem :)