-
Błąd P0420 - katalizator
Witam :)
1000km temu zapaliła mi się kontrolka CHECK. Podłączyłem pod kompa i pokazało błąd P0420-katalizator1. Błąd skasowałem i pojechałem nad morze ponad 400km, bo stało się to dzień przed wyjazdem. 6 km przed celem kontrolka się znowu zapaliła. Tym razem był błąd P0420, ale doszedł też błąd P0130 - sygnał lambda 1 przed kat. Błędy skasowałem, bez problemu wróciłem do domu no i dzisiaj po raz trzeci wyskoczył CHECK. Podpiąłem pod kompa i wyskoczył tylko błąd P0420 katalizator. Co to może być? Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, Alfa jeździ bardzo dobrze. Spalanie z 900km wyszło wg komputera 7,6 więc chyba ok. Pierwszy raz zapalił się po zatankowaniu do pełna i przejechaniu około 5km. Od stycznia to był pierwszy raz kiedy zalałem do pełna, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Może jakieś brudy z baku spłukało? Miał może ktoś podobne błędy? Czy to na pewno musi być katalizator? Jak to posprawdzać? Alfa 147 1.6 105KM
Pozdrawiam :)
-
Prawdopodobnie masz przedmuchy albo rozwalił się wkład od katalizatora. Albo już od dawna go nie ma :) i dlatego bodajże lambda alarmuje.
-
Da radę jakoś to zdiagnozować za pomocą Fiat Ecu Scan? Jakieś wykresy sond, napięcia?
-
Możesz sprawdzić napięcia, czy sondy działają, ale skoro wypłuł katalizator to potem automatycznie kasuje się reszta, albo sonda i katalizator to się wszystko zazębia, jeszcze można sprawdzić sondę ostatnią, ona może wariować przy zabitym katalizatorze.
Tak serio nie ma sposobu w 100%, aby sprawdzić czy na pewno kata się nie zapchał... Masz wybór albo go wymienić po cenie szrotu i popatrzeć co się dzieje, rozciąć go albo bawić się pierwsze w wymianę wszystkiego tylko nie katalizatora, co na końcu i tak może przynieść marny efekt...
Ja mam trzeci katalizator wycięty w pizdu, ale to już wyższa szkoła oszczędzania sobie nerwów ;d
@@edit
Jeszcze przyszły mi na myśl świece, nie są zabite ?
-
Jak mechanik wymieniał uszczelkę pod pokrywą zaworów to mówił, że 4 świeca (ta pomocnicza) była trochę ubrudzona olejem. I w sumie dzień po wymianie uszczelki pod pokrywą pierwszy raz zapalił się ten check. Ale, ogólnie świece są chyba ok. Auto odpala od strzała a śmiga aż miło, nawet mam wrażenie, że jak wywaliło check to ma większego kopa hehe, ale to może być tylko moje subiektywne odczucie :D
Ok to podłączę zaraz pod FES i zobaczę te napięcia sond. Mierzyć to na rozgrzanym silniku?
-
Mozesz zmierzyć na zimnym i na ciepłym, zapisz w jakich granicach one "skaczą" tzw. oscylują. Powinny sobie skakać między 0.1-0.8v o ile dobrze pamiętam, jeżeli jest zacięta na np. 0.25 i ani drgnie lub w ogole ZERO to znaczy, że jest do dupy.
Jeżeli masz wrażenie, że auto jeździ lepiej po CHECK'u, to znaczy, że silnik wszedł w tzw. tryb awaryjny i wykorzystuję sztywne parametry fabryczne, które na dłuższą metę nie są na rękę silnikowi, co za tym idzie coś co powoduje ten check nie działa poprawnie i podaje skrajnie głupie parametry, przez co silnik działa wręcz do dupy.
Samochód najlepiej powinien jeździć sprawny, tzn. przepływomierz, świece, sondy, kata wszystko jak należy, więc buduje się pewien schemat:
Uszkodzony (do dupy)->W trybie awaryjnym; check->sprawny.
Jeżeli masz wrażenie, że na checku jeździ lepiej to znaczy, ze ostatnio dużo jeździłeś już w stanie "do dupy", teraz coś faktycznie wypłuł poza skrajnymi parametrami i silnik wszedł w tryb "funkcjonalny" byle jezdzić, podejrzewam, że jak znajdziesz winowajce i go naprawisz to będzie auto dla Ciebie nie do poznania.
-
Tzn silnik zawsze ładnie się zbierał. Ostatnio sporo pojeździłem i nie miałem wrażenia, że byłby jakiś wcześniej zamulony czy coś. Pracował i pracuje równo, obroty nie falują itp.
Dobra, tutaj są filmy z tego co udało mi się nagrać przed burzą :D Robione na rozgrzanym silniku. Przy aktywnym błędzie. Nie kasuję go bo w pon może pojadę do mechanika a jak skasuje to nie wiadomo kiedy znowu wyskoczy.
https://www.youtube.com/watch?v=B1T-...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=GEs-...ature=youtu.be
I jak te parametry?
-
Dziwne, że integrator 2 jest pusty, kompletne zero. Masz może jeszcze wynik przepływomierza ile powietrza puszcza na jałowym ?
-
Czyli co to może oznaczać, że przy integratorze 2 nic się nie wyświetla?
Tutaj wyniki przepływomierza:
https://www.youtube.com/watch?v=1Qs9otNQgt0
I jak te wyniki?
-
Wychodzi na to, że sonda druga jest kompletnym kapciem i nawet komputer jej nie uwzględnia, druga sonda dla silnika nie istnieje, podaje paliwo z mapy silnika. Usuń blędy i zobacz, czy nadal nic nie będzie i czy bedzie "open loop", jezeli tak to możesz wymienić drugą sonde, możesz nawet na szrocie kupić za 20zl, na próbe, zeby tylko potwierdzic ta wersje