-
Brak płynu chodniczego
Hej
czy ma ktoś schemat co jest gdzie w Alfie 156 1.8TS, chodzi mi o zbiorniczki. Np. co to za zbiornik wciśnięty obok chłodniczego, spryskiwacze? Ciasno tam i nie za bardzo ogarniam. Dziś patrze, odkrecam zbiornik plynu chłodzącego a tam pusto, ledwo na dnie coś było, zastanawiam się czy gdzieś cieknie. Zauważyłem też że silnik się grzeje do 100 stopni. Dziś zaleje borygo ale jak jest gdzieś wyciek to może lepiej wodą i posprawdzać pierw, co myslicie? Aha nie działają też spryskiwacze, może to jest jakoś połączone.
-
Ten zbiornik to od spryskiwaczy , co do znikania płynu alfa nie dymi tobie na biało ?
-
Nawet nie strasz, nie widziałem i nie chce widzieć :D. Ale dziś sprawdze :D. Czy tymczasowo moge wlać przegotowanej wody bo szkoda żeby borygo sie wylało na ulice.
-
Możesz wlać nawet herbatę ale nie przesadzaj:)
-
Najlepiej kupić bańkę 5 litrów wody demineralizowanej koszt max 10 zł , nie zasyfi kamieniem układu
-
Właśnie wlałem demineralke, 6,50 za 5 litrów i zobacze czy ubywa. Z rury nie widze białego dymu ale czy to trzeba przegazowywać bo mam za krótką noge żeby przegazowywać i patrzeć czy pokazuje sie Alladyn.
-
jeśli nie kopci to sprawdź układ i czy chłodnica nie jest gdzieś "wilgotna" po takim czasie może się już powoli kończyć ;)
-
No i zaczęły działać spryskiwacze ??? :D
-
Tak tak spryskiwacze chodzą. Wprawdzie połowe butli rozlałem na cały silnik bo nie miałem lejka ale to co się wlało to tryska.
-
Ten kto zaprojektował a następnie zamontował tam zbiornik z wlewem powinien siedzieć w więzieniu :P