Witam
Dzisiaj na tyle niefortunnie bawiłem się blokadą tylnych lewych drzwi że udało mi się je kompletnie zablokować.
Czy istnieje sposób na odblokowanie bez demontażu tapicerki?
Pozdrawiam
Marcin
Printable View
Witam
Dzisiaj na tyle niefortunnie bawiłem się blokadą tylnych lewych drzwi że udało mi się je kompletnie zablokować.
Czy istnieje sposób na odblokowanie bez demontażu tapicerki?
Pozdrawiam
Marcin
Też mam ten problem - wymieniałem podnośnik tylnej szyby, niby złożyłem wszystko poprawnie (tak mi się wydawało), sprawdziłem szybę zanim poskręcałem wszystko i happy założyłem boczek itp. Okazało się że drzwi się odbijają - nie dało się ich zamknąć. Na szybko pokręciłem obydwoma pokrętełkami przy zamku, I udało się zamknąć, ale nie mogłem otworzyć ich z zewnątrz. Z wnętrza się otworzyły. Próbuję jeszcze raz zamknąc, znów się odbijają, no to jeszcze raz przekręciłem czarne pokrętełko śrubokrętem, drzwi się zamknęły, ale już ich nawet od wewnątrz nie mogłem otworzyć. Zamek centralny klika gdy otwieram/zamykam.
Co robić? Nie uśmiecha mi się rozbierać tego od wewnątrz (utrudniony dostęp, nie wiem nawet czy się uda)
W tylnych drzwiach są blokady otwierania od wewnątrz, tzw. dziecięce, chodzi o to, żeby dziecko podróżujące z tyłu, nie mogło otworzyć drzwi, ale nie ma opcji, żeby blokowała ona otwieranie z zewnątrz.
To, że koledze same zaryglowały się otwarte drzwi, można wytłumaczyć, chyba jedynie, mimowolnie uruchomionym centralnym zamkiem, albo jakimś chwilowym zwarcie, które spowodowało zaryglowanie się drzwi, fizycznie, to trzeba by te rygle obrócić używając jakiegoś przyrządu, jak np. śrubokręt, ale mimowolnie tego zrobić się nie da.
Tak się jeszcze zastanawiam, czy nie macie włączonej opcji, że przy jednokrotnym naciśnięciu przycisku pilota, otwierają się jedynie drzwi kierowcy, bo ja np. mam tę opcje aktywną i wówczas, żeby otworzyć pozostałe trzy drzwi, trzeba nacisnąć przycisk na pilocie, dwa razy, jedno po drugim, ale ta opcja chyba, samoczynnie uruchomić się nie pozwala, a poza tym nawet wówczas można drzwi otworzyć od wewnątrz, chyba, że jest ustawiona blokada dziecięca ;)
Aleś pomógł. Szybę sprawdziłem, tylko z tym był problem. Zamek wczesniej dzialal OK, a zlozenie bylo banalne to nawet mi do glowy nie przyszło żeby zamknąć drzwi na probe wcześniej. Nie jestem mechanikiem i wiadomo ze nie mam w krwi najlepszych procedur i doświadczeń z błędów popełnionych wcześniej.
Zastanawiam się, jeśli Ty się tak znasz I nie popełniasz błędów, to czemu jesteś na forum - pomóc nie pomogłeś tylko "kopiesz leżącego"
- - - Updated - - -
Nie chodzi mi o tą blokadę dziecięcą, choc nią też kręciłem, tylko o to drugie pokrętełko, takie jak jest też (I tylko) przy przednich drzwiach. Problemy były też z klamką zewnętrzną (dopiero zorientowałem się przy próbach zamknięcia), najpierw nie dało się jej normalnie podnieść, tylko troche. Teraz już co prawda chodzi w pełnym zakresie, ale dalej nie otwiera zamka. Co do opcji w Menu, to wiem o co chodzi, u mnie I tak mam ustawione że otwierają się wszystkie drzwi. Nie wiem, może mi coś podeszło, albo linkę którąś przytrzasnąłem wkładając cały zestaw wyposażenia drzwi z zamkiem (brak wprawy?)
No nic, jeśli nikt nie ma pomysłu to spróbuję jakoś rozebrać wszystko od wnętrza przy zamkniętych drzwiach. Może się uda.
A w razie czego jak siedzisko kanapy wyciągnąć - miałbym więcej miejsca I wygodniejszą pracę (pytam bo słyszałem że jakieś zaczepy łatwo połamać czy że mogą wpaść gdzieś do środka)
spróbuj zdemontować(delikatnie) zewnętrzną uszczelkę szyby,(nie tą z obwodu!!!) i przez szczelinę pomiędzy szybą a drzwiami zobacz czy przypadkiem nie dojdziesz do klamki.Ostatnio malowałem u siebie cały bok więc drzwi miałem porozbierane i tak mi się coś kojarzy,że można tą drogą dostać się do klamki.(w ograniczonym zakresie oczywiście:))
Ja bym tak nie kombinował. Do zdjęcia boczek i tyle można najpierw wyjąć kanapę
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ale ja nadal się zastanawiam, w jaki sposób mógł się samoczynnie zaryglować zamek w otwartych drzwiach? Mogło to się stać, albo na skutek celowego działania jakimsik narzędziem, typu śrubokręt, co wykluczam, albo działaniem centralnego zamka, bo chyba nawet z wnętrza drzwi, nie za bardzo da się go zamknąć - to są czysto teoretyczne rozważania z mojej strony, bo jeszcze nie miałam potrzeby, zdejmowania boczków.
epsonix, bez demontażu tapicerki sie nie obejdzie, zapewne podwineła ci się gdzieś linka od klamki zew. do zamka, albo wywineła się z zaczepu przy zamku. Też miałem podobną sytuacje i to była wina tego co wyżej pisałem. Przy okazji polecam przesmarować ta linkę od klamki.
Dzięki wszystkim za rady, problem rozwiązany. Rozebrałem drzwi od wewnątrz, nie widziałem dokładnie co się stało, ale po wyjęciu wszystkiego widziałem tylko że pancerz linki od klamki zewnętrznej do zamka nie był przymocowany,a na 100% go wciskałem przed składaniem. On tylko lekko zaskakuje, może jak manewrowałem to gdzieś zaczepiłem i odskoczył a ja go gdzieś przyciąłem albo zahaczyłem przypadkowo. To by tłumaczyło dlaczego drzwi się odbijały i dlaczego najpierw klamka tylko trochę podnosiła się do góry - linka była już wstępnie wyciągnięta, tak jakby do otwarcia drzwi.
Co do zagwozdki dlaczego nie dało się ich też otworzyć z wewnątrz. Po prostu, jak miałem problem, zacząłem bawić się wszystkim po kolei, nie tylko klikałem po klawiszach pilota, ale przekręciłem awaryjne zamknięcie drzwi a dodatkowo przekręcałem zabezpieczenie dla dzieci, cóż, musiałem się pomylić z pozycją odpowiednią, a tu z głupoty pozbawiłem się jedynej możliwości otwarcia drzwi przy niedziałającej klamce zewnętrznej.
Co do dostania się od wewnątrz do całości. Jeśli ktoś wie jak wyciągnąć siedzenie kanapy, to sprawa jest prosta, prawie tak samo jak przy otwartych drzwiach. Ja się poddałem po 10min prób wyciągnięcia kanapy, nie mogłem znaleźć tych zatrzasków od siedzenia, nie miałem żadnego dostępu żeby coś pomacać czy popatrzyć. Wziąłem się za robotę więc bez wyciągania siedziska. Jedyna trudność to wykręcić jeden wkręt od boczka drzwi, na dole, ten najbardziej z tyłu - nie ma dostępu bo kanapa przeszkadza - kombinowałem ze 20-30 minut żeby go ruszyć (chyba mocno go wcześniej dokręciłem) ale w końcu poszedł.
Uwaga1: ja odkręcałem silnik napędu i 2 nakrętki prowadnic przed ściąganiem tej blachy z głośnikiem itp. Wg jakiegoś filmiku z youtuba inaczej łatwo jest połamać plastik mocowania szyby w podnośniku - ponoć lepiej tego nie ruszać (z reszta sam widziałem, na szrocie większość jeszcze na autach a już np jeden uchwyt od prowadzenia złamany - straszne badziewie, a cena w ASO ponad 700zł (BTW, ja kupowałem sprawny ze szrotu za 50))
Uwaga2: Potem jedyna sprawa że nie mogłem odkręcić zamka, bo nie miałem dostępu do śrub, odchyliłem więc najpierw tylko trochę całą blachę z głośnikiem, wsadziłem rękę i pociągnąłem za dźwigienkę przy zamku. Drzwi się otworzyły. Blachę przyłożyłem z prowrotem na miejsce i prowizorycznie na jednej śrubce na klucz 10 ją zawiesiłem (żeby nie spadła/uszkodziła lakieru bądź wiązek). Wtedy już spokojnie można zająć się odkręcaniem zamka.
Uwaga3: Wkurzała mnie spadająca wiecznie szyba - warto ją sobie zablokować - jest kilka wariantów ja akurat wsadziłem ogumowaną rączkę klucza grzechotki do otworu w drzwiach (pod szybą, nad zamkiem, taki zaklejony jakby tekturą).