-
Nerwowo się prowadzi.
Trochę. Jakby.
No w sumie to nie myszkuje po drodze, ale tak co chwila trzeba delikatnie korygować, jadąc na wprost po równym.
Czy nie ma to związku z ustawieniem kąta wyprzedzenia zwrotnicy? Bo wiem że gdzieś dzwoni, tylko nie wiem gdzie dokładnie...
Zbieżność ustawiałem w zakładzie który tylko to w zasadzie robi, ale dane wzięli ze sportwagona, bo crosswagona nie było w bazie danych - może to mieć wpływ?
Luzów nie ma, zawiecha świeżo wymieniona.
Ja to bym chciał mieć tak, że jak jadę po autostradzie, to póki trzymam kierownicę "na wprost" to auto jedzie tamże. Jak jest u Was?
-
Jeśli dobrze zrozumiałem to ściąga cię na jedną stronę podczas prowadzeni auta tak?
Jeśli tak to sprawdź ciśnienie w oponach, jeśli to nie pomoże to je zmień i sprawdź czy dzieje się to samo. jedna może być "ścięta" i po prostu cię znosi.
-
Nie, jedzie prosto, z tym że przez zbyt krótki czas. I trzeba delikatnie skorygować (w lewo lub w prawo). I za kilka sekund znowu. Itd. Ten typ tak ma?
-
skoro znosi Cię na równej drodze w obie strony to raczej ten ten typ tak nie ma;)
Rano pewnie pare osób napisze że to wina wahaczy czy innych luzów( co jest bardzo prawdopodobne ) ale ciężko tak gdybać.
Według mnie najlepiej pojechać na trzepaki i to sprawdzić, kosztuje nie wiele ale to tylko moja opinia.
Pozdrawiam :)
-
jeśli cię nie ściąga w konkretną stronę tylko musisz korygować tor jazdy to znaczy że masz luzy w zawieszeniu np łączniki stabilizatorów, jedź na stacje lub do jakiegoś warsztatu i niech zaglądną czy nie ma luzów
-
No ale zawiecha ma przejechane 1000 km od wymiany...
-
To jest chyba jedyny sposób aby coś na to poradzić...
Jeśli chcesz sprawdzić coś sam to jak podniesiesz tylnią oś na lewarku to sprawdź czy koła są sztywne i się nie ruszają na boki.
Ewentualni mogły też już skończyć się amortyzatory. Stań wzdłuż samochodu i sprawdź czy koła stoją równo czy są pochylone
-
Mam podobny problem.
W sumie zastanawiam się czy to nie jest efekt zbyt sztywno pracującej maglownicy. Chodzi o to, że jak puszczę kierownicę to ona praktycznie pozostaje w tym samym położeniu, chyba, że wjadę w nierówność. Tak jakby właśnie coś blokowało koła przed swobodnym wyprostowaniem. W zawieszeniu luzów brak, opony nowe, zbieżność ustawiona.
-
Też mam ten problem ,cały zawias nowy ,ustawiona zbieżność.Wnioski szerokie opony i zbyt nierówne drogi.
-
częsty problem, mianowicie ustawiona zbieżność "książkowo" co nie jest zbyt komfortowe.
Ja sobie życzę o ustawienie zbieżności bliżej "0" i jest o niebo lepiej