Renowacja / Regeneracja / Odnowienie Alfa Romeo 159 Sedan - Poznań / wielkopolska
witam,
Mam nadzieję, że nie powielam tematu - nie udało się mi jednak znaleźć kompletnego info.
Mam Alfę 159, 2007 rocznik 1.9 jtdm, służy dzielnie od lat i choć może pora trochę szkoda się z nią rozstawać. Dlatego pomyślałem, że warto w nią tchnąć trochę świeżości i ją odnowić, może z małym dyskretnym tuningiem. Tak, żeby alfa znowu wyglądała jak nowa.
Stan na dziś. Alfa przejechała jakieś 210 tyś, bez poważniejszych zdarzeń mechanicznych, na bieżąco wykonywane wszystkie prace serwisowe lub wynikające z przebiegu. Lakier z licznymi rysami bez poważniejszych uszkodzeń ale z "rysami dookoła", tylny zderzak z dołu uszkodzony na jakiejś dziurze.
Celem jest odnowienie samochodu do stanu "prawie nowego" i do sprawnego przejechania kolejnych 100 tyś km.
Do zrobienia zatem:
- odnowienie lakieru / ewentualnie jakaś powłoka ochronna
- odnowienie wnętrza / i ewentualnie wymiana czarnej alcantary na rudą skórę
- lusterka/reflektory / dywaniki / emblematy
- sprawy mechaniczne wg konieczności
- ewentualny tuning
Proszę o info jak i gdzie zrobić poszczególne prace z uwzględnieniem lokalizacji - tak, żeby nie wklejać linków do osób czy zakładów odległych (chyba, że wątek jest ogólny i coś można samemu zrobić). Fajne byłoby info dotyczące poszczególnych prac - czy warto zrobić je samemu, czy lepiej nie (radzę sobie z różnymi pracami ale nie posiadam "warunków warsztatowych").
Oczywiście proszę o linki do różnych pomysłów na renowację / tuning te również się przydadzą, wprawdzie 159 jest dość ładna i można powiedzieć nie ma co zmieniać, chciałbym coś nowego jej jednak dołożyć.
Przydatne będą również informacje o sklepach/warsztatach z okolicy gdzie można wykonać poszczególne prace, z info o efektach/kosztach.
Myślę, że powstanie ładne zebrana informacja przydatna, gdy ktoś będzie chciał coś podobnego zrobić. Info z poszczególnych prac, stanu przed i po zamieszczę w temacie. Jeśli taki temat z Poznania i okolic już jest proszę o doklejenie/przeniesienie itp.
pozdrowienia