-
Witam
Zakupiłem niedawno Alfe 147 2,0 150km i mam pytanie co do skrzyni ... gdy odpalam rano i alfa jest jeszcze zimna strasznie ciężko włożyć bieg sprzęgło bierze na samym dole wrzucajac wsteczny to prawie tak jakbym wogóle nie uzywał sprzęgła po przejechaniu ok 10 km gdy już sie rozgrzeje wszystko wchodzi ok co może być powodem takiego stanu rzeczy ?
-
A olej w skrzyni masz???? Jaki, ile, kiedy zmieniany???
-
No własnie tez o tym pomyslałem ale mechanik sie upiera że to napewno nie przez to według ksiazki jest 75w90 czyli typówka no i kilka lat temu chyba z 3 :/ a tak przy okazji jakim powinna byc zalana alfa ?
-
Witaj
Jeżeli masz manualną skrzynię biegów to:
- Tutela Car ZC 75 Synth (Olej na bazie syntetycznej klasy SAE 75W-80EP, który przewyższa wymagania specyfikacji API GL 5 i MIL-L-2105 D LEV.) Wchodzi 2,01 litra.
Jeżeli masz selespeed (ale chyba nie) to:
- TUTELA CAR CS SPEED (Olej specyficzny z dodatkiem typu ATF DEXRON III.) Wchodzi 0,6 litra
Instrukcja obsługi str. 338 i 340 lub 311 i 313 w zależności od wydania....
Sprawdzenie lub wymiana w manualu przy przebiegach: 80, 160 tyś km.
W selespeed: co 20 tyś km.
Instrukcja str. 303 i 304 lub 277 i 278 w zależności od wydania....
Pozdrawiam
-
Dzieki za pomoc olej juz klikniety na allegro :]
nic tylko czekac i zalewac :)
Pozdrawiam
-
Niestety ... zmieniłem olej i nic dalej biegi cięzko wchodzą (tylko na zimnym silniku i jak jest chłodno na zewnatrz gdy sie rozgrzeje lub jak na zewnatrz opał to problem znika) przedewszystkim jak wrzucam wsteczny zgrzyta tak jakbym wogóle sprzegła na wcinął :/