-
Rolka na pasku?
Witam
Samochód żonki postał kilka dni i po odpaleniu lekko się zdziwiłem. Spod maski wydobywa się dźwięk jakby się coś zacierało. Sprawdziłem poziom oleju - ok, posluchalem uwaznie i stwierdzilem, ze dzwiek wydobywa sie z miejsca gdzie pracuje pasek klinowy.
Pytanie: ile rolek z lozyskiem pracuje przy pasku w silniku 2.4 JTD 10V? Jak sprawdzic ktora rolka padla? Jaki jest koszt takiej rolki? Czy mozna wymienic lozysko na alternatorze (po warunkiem ze to ono padlo) bez koniecznosci wymiany calego alternatora?
-
Najlepiej jeśli Ci (dobry) mechanik sprawdzi zdejmując pasek i kolejno "badając" każdą rolkę. Co do napędu i ułożenia paska, to wedle rysunku serwisowego jest 7 kół łącznie z alternatorem, napinaczem, klimatyzacją i innymi rolkami. Resztę niech Ci ktoś bardziej zorientowany w tym silniku napisze, bo ja na żywo tego przed sobą nie mam a posiłkowałem się tylko salonowym wykazem części.
Pozdrawiam.
-
Rolka
Rolki masz tam cztery. koszt rolki to 120 zyla .Zeby sprawdzić która wystarczy zdjąć pasek naciągając kluczem koło napinacz(to to ostatnie w strone kabiny) i pokręcić recznie te koła . poznasz które jest zatarte. przed zakupem zmiez suwmiarką średnice bo są dwa rozmiary.
-
Tak jak przypuszczalem rozsypalo sie lozysko rokli na napinaczu. Niestety okazalo sie tez ze napinacz nie pracuje, sprezyna jest zblokowana.
Skonczylo sie na wymianie napinacza i silnik znow pomrukuje sobie basem i nic go nie zaglusza :)