-
156 2.4 vs 159 2.4
Witam,
Jestem posiadaczem 156 2003 1.9 JTD (115km)
Posiadam około 20-30tys, które planuję wydać na zakup kolejnej alfy. Z racji, że moja 156 jest już dość wiekowa bardzo często mam z nią problemy. Doskwierający jest też brak koników co daje się we znaki w podbramkowych sytuacjach. Lubie adrenalinę ale tą dobrą ;)
Zastanawiam się nad zakupem 159 z silnikiem 2.4 JTDm lub 156 2.4 JTD. Opcja 2 jest tańsza a moja stara 156 mogła by zostać dawcą elementów blacharskich oraz wyposażenia. W tej chwili mam jedną z bogatszych wersji 156.
Jestem rozdarty, z jednej strony roczniki 159, które napawają optymizmem na nowsze i mniej awaryjne auto. Z drugiej strony coś co znam od podszewki, coś tańszego z dużym zapasem części.
Kwota którą posiadam jest na zakup samego auta, natomiast zdaję sobię sprawę, że po zakupie trzeba będzie wymienić i zrobić to i owo. Na ten cel mam 5tys zł.
Proszę o poradę
-
156 z 2,4 JTD a 159 z 2,4 to całkiem inne bajki. W zasadzie poza podobną pojemnością to niewiele mają te auta ze sobą wspólnego. 159 to też wyższe koszty utrzymania i dużo mniejszy rynek części używanych oraz zamienników. Jak masz taką kupić a potem będziesz się drapał w głowę przy byle awarii, to lepiej kup zadbaną 156 i jeszcze Ci na modyfikacje albo inne rzeczy kasa zostanie.
-
Jak 159 to tylko 1.9. 2.4 ma za dużo problemów, które są mocno cenowo droższe niż 1.9.
-
Najchętniej to 156 2.4 sedan. Ale niestety ciężko znaleźć u nas w kraju a w niemczech mocno trzymają cenę.
Czy na forum jest może ktoś kto zajmuje się sprowadzaniem aut z DE?
-
30 na zakup + 5 na robote to wg mnie nieglupi plan